Sárospatak: Beszámoló a Furmint Summit 2025 rendezvényről
Február a Furmint ünnepe, ennek jegyében idén második alkalommal rendezték meg a Furmint Summit konferenciát, amelyet a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Tarcali kutatóintézet közösen szervezett.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a Furmint fajtával kapcsolatos legújabb kutatásokat, piaci trendeket és borászati fejlesztéseket, valamint teret adjon a szakmai párbeszédnek.
Az esemény kiemelkedő szakmai előadásokkal kezdődött, ahol neves kutatók és szakemberek osztották meg legfrissebb eredményeiket. Dr. Oláh Csaba Zsolt előadásában a mérsékelt borfogyasztás szerepét járta körül prevenciós és egészségügyi szempontból, míg Dr. Gál Péter a Furmint piacának alakulását és a boroscímkék jelentőségét elemezte. Jarecsni Katerina és Kovács-Kővágó Orsolya a bio szőlőtermesztés Tokaj-Hegyalján tapasztalható kihívásait vették górcső alá.
A klímaváltozás hatásai és a borászati innovációk is fontos témák voltak. Dr. Antunovics Zsuzsa és Dr. Kállai Zoltán a borászati élesztőhibridek fejlesztéséről tartott előadást, amely potenciális megoldást nyújthat a klímaváltozás kihívásaira. Dr. Teszlák Péter pedig a Furmint fajta aszálytűrő képességét értékelte ökofiziológiai szempontból. A fenntarthatóság és a szőlőmelléktermékek hasznosítása szintén napirendre került Dr. Matolcsi Réka előadásában.
Az esemény során a technológiai újítások is reflektorfénybe kerültek: Kovács Károly Zoltán a térinformatika és a szőlőtermesztés kapcsolatáról beszélt, míg Kusper Gábor és Kusper Krisztián a szőlőmetszés oktatásának virtuális valóság alapú fejlesztési lehetőségeit mutatták be. Varga Laura előadása a bor és egészség kapcsolatáról szólt, amelyben a mértékletes borfogyasztás előnyeit és az ehhez kapcsolódó kutatási eredményeket ismertette.
A szakmai előadásokat követően egy exkluzív borkóstoló zárta a rendezvényt, ahol a Tokaj-Hegyaljai borászatok mutatták be a Furmintból készült boraikat. A kóstoló nemcsak a borok kiváló minőségére világított rá, hanem arra is, hogy a Furmint továbbra is meghatározó szerepet tölt be a magyar borászatban.
A második Furmint Summit sikeresen teljesítette küldetését: összekapcsolta a kutatókat, borászokat és a bor iránt érdeklődő szakembereket, elősegítve a Furmint fajtához kötődő tudás és tapasztalatok megosztását. Az esemény bebizonyította, hogy a Furmint nemcsak a múlt, hanem a jövő bora is.
Hír: Varga Laura
Fotó: Tamás István
Forrás: a Tokaj-Hegyalja Egyetem Facebook oldala