Mit csinálhatunk a fenyőfával karácsony után?

mit csinalhatunk a fenyovel 01

Az ünnepeknek vége, lassan lehullanak a tűlevelek, és kiszárad a néhány hete még csodálatosan zöld fenyő. De nem muszáj kidobnunk a házunk elé, hiszen több lehetőségünk is van arra, hogy újrahasznosítsuk!

Kiváló talajtakaró

mit csinalhatunk a fenyovel 02

A lehullott tűlevelek feltakarítása nem túl hálás feladat, azonban a kertben igen nagy hasznát fogjuk venni. Rakjuk ki a kertbe a fenyőfánkat, így kiváló talajtakarót fog képezni a téli fagyokkal szemben – a fenyőtűben lévő tápanyagok jó hatással vannak a talaj PH-értékére is. Ha csupasz fát forgáccsá aprítjuk, azt is használhatjuk hasonló célra.

Vágjuk fel gyújtósnak!

Magától értetődő, hogy a fenyőfa kiválóan használható gyújtósnak. Ne felejtsük el jól kiszárítani, miután felaprítottuk, és máris mehet a kandallóba!

Sok mindenre felhasználhatjuk a felaprított, hasábokra vagy korongokra vágott fadarabokat, ebből az egyik szuper kézműves megoldás, ha a lecsupaszított törzset 1-2 cm-es vastagságban korongokra vágjuk, melyekből kiváló poháralátét vagy kerti ösvény, szegély válik.

Használhatjuk lugasként

A lecsupaszított törzs, illetve a vastagabb ágak kiválóan felhasználhatók a tavaszi kertészkedés során. A félretett, felhasználható darabokat alkalmazhatjuk karóként vagy lugasként is.

Búvóhely és etető

mit csinalhatunk a fenyovel 03

Nem csak az élő fákat kedvelik a madarak és kisállatok. Állítsuk ki a kertbe a fenyőt, és akasszunk ki rá egy madáretetőt, amely odavonzza a cinkéket, és egyéb madárkákat, akiknek kiváló búvóhelyet fog jelenteni. Akár a meglévő madáretetőnket is beboríthatjuk velük – még természetközelibb és még rejtettebb lesz így a kerti vendégeink számára. Ha egyszer odaszoktak, ne felejtsük el őket rendszeresen etetni!

Forrás: lakaskultura.hu