Zempléni kirándulástippek: Füzérradvány, Károlyi-kastély

a fuzerradvanyi karolyi kastely

Tömény romantika a Zemplénben

A Zemplén egyik legszebb kastélya, az erdők által körülölelt, neoreneszánsz-romantikus stílusban épült füzérradványi Károlyi-kastély és csodálatos angolparkja a régió egyik legvonzóbb célpontja.

A kastély története

A mai kastély elődjének számító XVI. század végi épületet Károlyi Ede építtette át Ybl Miklós tervei alapján 1860-70 között romantikus stílusban. Károlyi Ede halálát követően fia, László örökölte a kastélyt, aki hitvesével, Apponyi Franciskával a XIX. század végén döntött úgy, hogy eredeti reneszánsz világot varázsolnak otthonukba. Csaknem két évtizedig gyűjtögették a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat. Leggyakrabban Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől vásároltak, ám nemcsak a kastély falaiba beépített kőfaragványokat és kandallókat, hanem berendezési és használati tárgyakat is, melyek szintén eredeti itáliai reneszánsz alkotások. Ezek közül sajnos számos darabnak nyoma veszett a II. világháború során, ám később néhány visszakerült.

Károlyi László fia, István ismerte fel a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget, a radványi kastélyt luxusszállóvá alakították át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait.

Az államosítás után sokáig szanatóriumként funkcionált az épület. A 90-es évek közepén kezdődtek meg a nagyarányú felújítási, helyreállítási munkák. Az épület egy részében múzeumot rendeztek be, de egy luxus kastélyszálló nyitása is tervbe van véve. A kertben álló pavilonokat már ki lehet bérelni.

A kastély leírása

A kastély első ránézésre a romantika stílusát tükrözi, ám belülről igazi itáliai reneszánsz ejti ámulatba a látogatókat. A kastély épülete átmenet a neoreneszánsz és a romantika között. Az F alaprajzú épület déli és keleti szárnya emeletes, északi keresztszárnya földszintes, ezek határolják a kőmellvéddel elzárt díszudvart.

A kastély legjellegzetesebb része a park felé néző keleti oldal főhomlokzata, mely középen loggiával és Károlyi Ede által tervezett nyolcszög alaprajzú, vékony, magas toronnyal van ellátva.

A kastély nyolc termét nyitották meg a látogatók előtt, melyeket vezetéssel lehet látogatni. A földszinti termekben a főúri világ hangulatát élhetjük át, megcsodálhatjuk az egykori könyvtárszobát, a grófi szalont, a hálószobát, az ebédlőt és a márványmedencés fürdőszobát. Történelmi érdekesség az a hatalmas íróasztal, melyen Károlyi Sándor kuruc tábornok aláírta a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben.

A kastélypark

A Károlyi kastély különleges klímájú angolparkja igazán mesés, és nem mellesleg 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja. A 140 hektáros park több száz éves faóriásairól híres, látunk itt 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat, de a legnépszerűbb fa az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi platán a kastélyparkban csordogáló patak mellett. Közvetlenül mellette egy másik impozáns platánt is láthatunk. Ezek a különleges fák, az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A XIX-XX. században változatos összetételű fenyőcsoportokkal ültették be a kastélykert külső részeit, és a teraszos franciakert is ekkor épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a parkra.

Gyakorlati tudnivalók

A kastély felújítás miatt, 2018 május végétől nem látogatható! A Park önállóan, és szakavatott idegenvezetővel is látogatható a felújítás alatt. A kastély várható újranyitásának időpontjáról a hivatalos honlapon kaphatunk naprakész információkat.
Cím: 3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.

Nyitva tartás:

Egész évben hétfő kivételével 10-18 óráig, utolsó tárlat 17:00-kor.

A kastélypark szabadon látogatható egész évben, hajnaltól sötétedésig!

Belépődíjak:

Az állandó kiállítás kizárólag vezetéssel látogatható!

Felnőtt: 1100 Ft, Diák/Nyugdíjas: 550 Ft, családi jegy (2 felnőtt + gyerekek): 2200 Ft, csoport (felnőtt-15 főtől): 850 Ft

6 éven alul, 70 év felett ingyenes!

A parkolás is fizetős: 200 Ft, szgk, motorkerékpár.
Telefonszám: +36/70/902-3212

E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A kastély fenntartója: NÖF Nonprofit Kft.
Megközelítés: Sátoraljaújhelytől 15 km-re fekszik Füzérradvány, a Pálháza felé vezető úton érhető el.

Forrás: kirandulastippek.hu