Nincs messze, közeleg a tavasz nézzétek csak!

tavasz

 

Sokan úgy tartják, hogyha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz. Fütyül a hóra, és már sárgállik a cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területén a tavasz egyik első hírnöke, a téltemető - erről tudósít most a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kis videójában.

Lassan csalhatatlanul közeleg a tavasz, ezt a téltemető is tudja. Fütyül a hóra, és már sárgállik a cégénydányádi Kastélypark Természetvédelmi Területén a tavasz egyik első hírnöke, a téltemető - erről tudósít most a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kis videójában.
A téltemető (Eranthis hyemalis) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó faj. Európában őshonos növényfaj. Az eredeti előfordulási területe Franciaország, Olaszország és a Balkán északi fele. Magyarországon nem őshonos, azonban korai betelepítések miatt nálunk a vadonban is szétterjedt.

Apró, egyvirágú növény, mely kora tavasszal szép virágszőnyeget hoz létre, ha nem háborgatják élőhelyét. Gyakran már február végén virágba borítja az erdők avarját, ezért télikének is nevezik. Főbb élőhelyei a gyertyános-tölgyesek, ligeterdők. Mérgező növény, hazánkban védett.

Február-márciusban virágzik. Sokan úgy tartják, hogyha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: Hello Vidék

 

 
 
🌼❄ Téltemető

Virágzik a téltemető Cégénydányádon 🌼❄ Videó: Habarics Béla Természetvédelmi Őrszolgálat

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2021. február 12., péntek