Új köntösben a maradék
Az ételek kidobása helyett válasszuk az újrahasznosítást!
Olykor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha az ünnepi fogásokról van szó. Úgy gondoljuk, mindig jobb, ha több étel kerül az asztalra, nehogy a vendégek közül valaki éhesen távozzon. Azonban a mértéktelenségből adódóan rendkívül sok maradék halmozódik fel, drasztikus mennyiséget képesek vagyunk szemétbe dobni, nem is gondolva arra, mennyi más megoldás létezik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pár éve indította el a „Maradék nélkül” programot, amelynek célja, hogy az évi fejenként 65 kilogrammnyi kidobott élelmiszer mennyiségét csökkentse, és tippekkel szolgáljon a maradékmentés témakörében.
Az egyik legismertebb módszer az el nem fogyasztott ételek tartósítására: a fagyasztás. A Nébih ajánlja, hogy dátummal ellátva, kisebb porciókban fagyasszuk le a megmaradt fogásokat, amelyek így akár 4–6 hónapig is elállnak. Javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a készletet, akár papíron is számontarthatjuk, hogy mit is rejt a mélyhűtőnk. Bár odakint hideg van, mégsem érdemes kirakni a becsomagolt ételt az erkélyre, udvarra. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ez a módszer nem pusztítja el a kórokozókat, csak lelassítja a szaporodásukat, így étkezés előtt mindenképp fontos felforralni a fogást. Akár a kisállatok élelmezésére is felhasználhatjuk az el nem fogyott falatokat, de mindenképp utána kell járni, hogy a karácsonyi ételekből melyeket kaphatják meg biztonsággal a házi kedvencek. Ami ezek után is végképp a nyakunkon marad és lehet komposztálni, azzal tegyük meg, hiszen a most komposztálásra ítélt ételek, illetve alapanyagok lebomlásukkal gazdagítják a talajt, ennek hatásáért veteményezéskor még hálásak leszünk.
Miből mit?
Vannak ételek, amelyek nem finomak felmelegítést követően, például a krumpli és az abból készült püré vagy főtt változata. Ha kicsit több készült belőle, mint amire szükség volt, ne dobjuk ki, hiszen rengeteg a lehetőség az újrahasznosításra! A héjas krumplit félbevágva akár megtölthetjük, de készíthetünk belőle rakott krumplit is.
A héjában sült burgonyát vágjuk ketté, és kaparjuk ki a közepét, amit azután törjünk össze és keverjünk hozzá apró bacont vagy sonkát, és egy kis tejfölt is, ízesítsük sóval és borssal, majd töltsük vissza az üres krumplicsónakokba! A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben hagyjuk pihenni körülbelül 10 percre, míg meg nem pirul. Ebben az a nagyszerű, hogy egyébként bármit felhasználhatunk a töltelékhez, akár bolognai ragut, pörköltöt, gombapaprikást, reszelt májat is. AB
Maradékmentő húsos szendvics
Hozzávalók:
– 2 evőkanál mogyoróolaj
– 1 darab póréhagyma
– 10 dekagramm csirke
– 1 evőkanál halszósz, ugyanennyi a szójaszószból és a csiliszószból is
– néhány bagett
– 1 evőkanál mustár
– néhány darab csemegeuborka
– 50 gramm cheddar sajt
Elkészítés:
A karikára vágott póréhagymát a mogyoróolajon megfuttatjuk, jöhet rá a maradék „tépett” csirke, vagy a levesből megmaradt főtt hús is megállja a helyét, csirke helyett pedig készülhet kacsából, disznóból, marhából is. A húst fűszerezzük szója-, hal- és édes csiliszósszal. Ha valaki nem szereti az ázsiai ízvilágot, rakhat rá balzsamecetet, barna sört is, de érdemes körbenézni a konyhaszekrény polcain. Miután a húst alaposan átforgattuk, süssük ropogósra. Végezetül vágjuk félbe a bagettet, egyik felére kerülhet mustár, majd a fűszeres maradékmentő hús. Jöhet rá egy pár karika csemegeuborka, egy-két szelet sajt. A bagett másik felével befedjük a szendvicsünket, és már tálalhatjuk is. Ha van otthon bármilyen friss zöld fűszerünk, akkor azt se hagyjuk le róla.
(A borítóképen: Amikor a burgonya új értelmet nyer)
Forrás: boon.hu