A profik között is helytáll a szikszói fiatalember

fiatal

Szintet lépett a szikszói fiatalember, aki idén már a DVTK színeiben állt rajthoz.

Már a profik között versenyez a szikszói Kohári Szabolcs hosszútávfutó. Korábban már írtunk a fiatalemberről, aki még tinédzserként lett a hosszú távok szerelmese, és 17 éves sem volt, amikor lefutotta az első maratonját. Még az érettségire készülve is maratoni távokat futott, újabb és újabb célokat tűzve ki maga elé. Két évvel ezelőtt pedig már edzővel kezdett dolgozni, hogy minél jobb legyen a dinamikája és a futóteljesítménye.

Azóta jó néhány versenyen mérette meg magát kitűnő eredményekkel, viszont a koronavírus-járvány az amatőr és tömegsport futóversenyek kapcsán is nagy leállást hozott, így Szabolcsot ez még inkább arrafelé terelte, hogy profi szintre emelje a futást. Ez sikerült is, ugyanis idén már a DVTK színeiben versenyez, és a profik között tudja megmérettetni magát – szintén jó eredményekkel.

Március elején például a debreceni Nagyerdőben rendezték meg a Maraton Magyar Bajnokságot, ahol Szabolcs két percet faragott a legjobb idejéből, s ezzel a középmezőnyben végzett, amellyel teljesen elégedett volt, lévén, hogy a maratonfutók elitjében kellett teljesíteni a távot.

A közelmúltban pedig a szikszói fiatalember Balaton­almádiban állt rajthoz egy rangos versenyen: a 100 kilométeres Ultrafutó Magyar Bajnokságon jó időt futva sikerült a 2. helyezést megszereznie.

Motiváltan

– A Covid miatt csak országos bajnokságokat rendeznek, így csak ezeken lehet versenyezni, a profik közé lépés egy alternatíva volt, ami a motivációt is fenn tudta tartani. Így jött szóba a Maraton Országos Bajnokság, amin el tudtam indulni márciusban. Ehhez kellett az is, hogy a száz kilométerest elhalasztották, így a kisebb, maratoni távval tudtam kezdeni, az egy hónap pluszidő pedig pont kellet, hogy jobban fel tudjak készülni a 100 kilométeresre – mondta Szabolcs a történések kapcsán.

– A maratoni bajnokságon a tisztes helytállás volt a cél, de sikerült egyéni csúcsot futni, amit szerettem volna, így maximálisan meg vagyok elégedve. A 100 kilométeren már volt konkrét terv, hogy milyen időt szeretnék futni, 7:30 körül terveztem, ami sikerült is. Ez volt a célverseny a felkészülés alatt. A verseny 100 kilométeren és 24 órában is országos bajnokság volt, egy több mint 1700 méteres pályán köröztek a résztvevők. Az elején lassabb tempót is futhattam volna, egy kicsit túlhajtottam magam, így a 60-70 kilométer körül ez visszaütött, meleg is lett, de végül sikerült, amit elterveztem. Köszönöm Szikszó Város Önkormányzatának, a Top-Speed Épitőipari Kft.-nek illetve Nagy Bélának az anyagi támogatást. Sikerült újabb érmet szerezni a DVTK-nak, aminek nagyon örülök – értékelte a versenyeket.

A versenyszezon persze még koránt sem ért véget, így Kohári Szabolcs már az újabb megmérettetésre készül. Május 15-én Balatonfüreden 50 mérföldes magyar bajnokságot rendeznek, ami hazánkban még ritka táv, de jó versenyzési lehetőséget biztosít. Így mindenképp szeretne rajthoz állni és kihozni magából a maximumot. Mint mondja, az év második felében célversenynek tekinthető a Kassa–Miskolc Ultramaraton, amely tavasszal lett volna, de elhalasztották, és a hatórás bajnokság októberben.

(A borítóképen: Kohári Szabolcs útban a cél felé)

Forrás: boon.hu