Vándortáborok, maratonbajnokság, keresztelő – így „fest” a tokaji vízisport-kínálat.

vizisporttokaj00

A koronavírus-járvány a partra kényszerítette a megyénk keleti kapujában üzemelő szakosztály tagjait, akiktől jobban talán senki nem várta a pandémia végét. A zárlatot május 4-én oldották fel, ekkor nyitották meg a Vízisport Club Tokaj telepét, majd felgyorsultak az események a bázison.

A Bodrogon Tokajig

– Már hetek óta gőzerővel dolgozunk – felelte érdeklődésünkre a Bodrog partján Kerecz Tamás elnök-vezetőedző. – Nálunk is zajlanak az úgynevezett VíziVándor programok, ezen baráti közösségekbe verődöttek és iskolások egyhetes turnusokban vesznek részt. A harmincas és negyvenes csoportoknak tízszemélyes katonai sátrakat állítottunk fel, ezt tehetjük, hiszen hely bőven van. A táborokba érkezők változatos műsort teljesítenek, azaz szó sincs arról, hogy mennek, amerre látnak. Példaként említem: a szereplők az egyik nap kerékpárral Felsőbereckire karikáznak, hajóikat szállítóautókkal viszik utánuk, aztán a magyar–szlovák határ menti településen beülnek és a Bodrogon Tokajig eveznek – segíti őket a víz folyása is. Élvezetes eseményekről beszélek, olyanokról, amelyek mindenkiben megmaradnak. Van ezekben a lapátolásokban minden, ami a sporthoz tartozik: vadregényesség és szépség, aztán kell hozzá fizikai erő, állóképesség, kitartás, szorgalom.

Lapátolnak és futnak

Tokaj magyar bajnokságra is készül. Szeptember 12–13-án a város kiváló adottságait használják ki a honi maratonviadallal.

– A verseny az ifjúságiaknak és felnőtteknek egyben válogató lesz az októberi, Franciaországban sorra kerülő világbajnokságra – folytatta Krecz Tamás. – Mi az ifjúsági kenu szakágra fogunk nevezni, remélem, hogy nem szól közbe semmi, vagyis nem lesz újabb egészségügyi krízis, és bejönnek a számításaink.
Az előkészületek már zajlanak, mondhatom, hogy itt minden adott és minden rendben lesz. A pályát a Tiszán „fektetik” le: az indulók a torkolat fölötti szakaszon kezdenek, és a város „alatt” érkeznek be, a futószakasz pedig a rakamazi oldal strandján lesz. Mintegy kétszáz sportolót várunk, plusz a majdnem teljes sportági vezérkart, bár ebből a szempontból pici bizonytalanság van bennem, hiszen ugyanebben az időpontban tartják a Velencei-tavon a kölyök és gyermek magyar bajnokságot, így a figyelem némiképpen megoszlik majd a két rendezvény között. Nekem szintén két helyen kellene lennem, de ez lehetetlen, ennek következtében mint házigazda nyilván itthon maradok. Meghívtuk és Tokajba várjuk Schmidt Gábort, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét, aki többször járt már nálunk. A város is besegít, például hangosítással és a rendezésben közreműködő emberekkel.

Mindenkit meghívnak

A nyár végén keresztelő is lesz Tokajban. Ami csaknem veszni látszott, mégis megvalósul, a két esztendővel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök által felavatott vízicentrum Simon László nevét veszi fel. A hajdani kiváló versenyző, majd vezetőedző és egyesületi elnök emléktábláját már kitették, de természetesen letakarták, a ceremóniára pedig Posta György polgármesterrel az élen minden olyan személyt meghívnak, aki az elmúlt években és évtizedekben „bármennyit” tett a helyi kajak-kenu sport fejlődéséért.

– Természetesen nagyon várjuk a szeptemberi programokat, ezek mérföldkövek lesznek klubunk életében – jegyezte meg az elnök-vezetőedző.

(A borítóképen: Krecz Tamás a tokaji vízicentrumban)

Forrás: boon.hu