Demeter Zoltán és Ifj. Szepsy István: mostantól a két tokaji „nagyágyú” erősíti az egri egyetemet

Nem a hagyományos óraadói tevékenység, hanem az elmúlt esztendők közös munkája alapozta meg a döntést, amelynek értelmében az Eszterházy Károly Egyetem címzetes egyetemi docense lett a Tokaji borvidék két meghatározó borásza: Demeter Zoltán és Ifj. Szepsy István.

A borbarátok, de a nagyközönség is jól ismeri a két tokaji borász nevét, munkásságát, és persze furmintjait és aszúit is.

Demeter Zoltán borai nem csupán itthon, de például az Egyesült Királyságban is igen keresettek. A Szepsy-család pincészete ugyancsak fogalom a szakmában: Ifj. Szepsy István édesapja hatalmas erőfeszítések árán gyakorlatilag „újraindította” a minőségi borkészítést a rendszerváltás utáni időszakban, s ma már jól látszik, hogy a Tokaji borvidék milyen pozíciót vívott ki magának a világban.

Évek óta élő a kapcsolat a szakemberek és az egri egyetem között. Demeter Zoltán és ifj. Szepsy István egyaránt gyakori előadója és kiállítója az egri szőlész-borász tudományos konferenciáknak, valamint borversenyeknek, s mindketten segítik az egri hallgatók gyakorlati képzését üzemlátogatások és gyakorlati helyszín biztosításával.

Demeter Zoltán az utóbbi esztendőkben együttműködésével segíti az egyetem kutatásait is. A Szepsy-családdal csaknem 20 éve dolgozik együtt az Eszterházy Károly Egyetem, a borászat a többi között fontos partnere az intézmény botritizálódás folyamatát vizsgáló kutatásának is.

A napokban tartott diplomaosztó ünnepségen átadott címzetes egyetemi docens cím egyfelől az Eszterházy Károly Egyetem elismerése a hazai szőlész-borász társadalom két kiváló szakemberének, másfelől a további sikeres, még szorosabb együttműködés alapja is.