A Rákóczi-várban adtak hangversenyt a 6. Tárogatós Világtalálkozó résztvevői

A tárogató a magyarság tudatában összekapcsolódik a kuruc korral, a Rákóczi-szabadságharc időszakával. Egy olyan hangszer, amelyet magyar hangszerként tartanak számon az egész világon. HUNGARIKUM.

 tarogato talalkozo3 768x576

A Rákóczi Tárogató Egyesület összefogja a magyar és külföldi tárogatósokat. Az egyesület központja Vaján, az Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményében (Vay-kastély) található. Az Egyesület alapító elnöke Nagy Csaba tárogatóművész.

A tárogatósok minden esztendőben találkoznak Vaján, s öt évente kerül megszervezésre a Tárogatós Világtalálkozó. A 2020-ra tervezett esemény egy év csúszással a napokban valósul meg, 2021. július 7-18. között. A találkozó védnökei: Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke, Dr. Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztere, Dr. Nagy István, Agrárminiszter, Tisza Sándor Rajmund, Vaja Város Polgármestere.

A 6. Tárogatós Világtalálkozó programjának első félében vajai kastélyban „Tárogatós archívumok” címmel kiállítás nyílt, ott és a Művelődési Házban szakmai előadások, hangversenyek, egyéni bemutatkozások hangzottak el. Tárogatókészítők, fúvókakészítők mutatkoztak be. Július 10-én este már  Sárospatakon folytatódott a Világtalálkozó programja, hangversenyt adtak az Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában.

A tárogató hangverseny hírére megtelt a sárospataki várudvar. A Nagy Csaba tárogatóművész által összeállított program fellépőinek felét magyarországi és Kárpát-medencei művészek alkották. A műsor másik felét adó európai és tengeren túli résztvevők sok-sok éve visszajáró vendégei a találkozónak. A legtávolabbi tárogatósok az Egyesült Államokból, Kaliforniából érkeztek, de jöttek Norvégiából, Hollandiából, Franciaországból és Németországból is. Az egyik német résztvevői magyarul is megtanult az elmúlt években.


.

Előadásukban hallhattunk népzenét, történelmi zenét, kedvelt tárogatós dallamokat és kortárs zenét. A dallamok között Nagy Csaba érdekes történetekkel, legekkel is szórakoztatta az érdeklődőket. Pl. a fellépő legfiatalabb tárogatós egy érettségiző korú lány volt. Kecskemétről egy egész csapat érkezett. Láthattunk, hallhattunk tenor és bariton tárogatót is. Megtudhattuk, hogy Erdélyben, nemcsak a magyarság körében népszerű a tárogató, nincs olyan román lakodalom, ahol ne szólalna meg e hangszer.

A Világtalálkozó második részében, július 11-18. között a résztvevők, Nemzetközi Tárogató Együttesként hangversenyt adnak az ország különböző részein (Nyíregyháza-Sóstó, Hortobágy, Hajdúböszörmény, Zelemér, Cserépfalu, Gyöngyöspata, Hollókő, Szécsény, Budapest, Ópusztaszer, Kecskemét, Balatonalmádi). Ha tehetik kapcsolódjanak be a programba!

Köszönet Nagy Csabának és feleségének az áldozatos szervezőmunkájáért és a programsorozat fantasztikus lebonyolításáért!

Tamás Edit

További információ: http://www.tarogatocenter.hu/

Forrás: sarospatak.hu