„Jó szerencsét” a Tokaji Múzeumban

tokajmuz01

Tokaj-Hegyalja bányászatát mutatja be az az állandó kiállítás, amely most nyílt meg Tokaji Múzeumban. Az intézmény a Kubinyi Ágoston Program pályázatán nyert tíz millió forintot a tárlat kialakítására, s ugyan már tavaly decemberben elkészültek vele, a nagyközönség még csak most láthatja a számos interaktív elemet tartalmazó tárlatot.

A bányászat az emberiség egyik legrégebbi mestersége, Krisztus előtt tízezer évvel már a térségben elkezdődött az obszidián kitermelése a térségben. A mintegy tizenkét-ezer éves múlttal büszkélkedő bányászat pedig ma is fennáll a borvidéken és több bánya is üzemel Tokaj-Hegyalján a jelentős és a térség egyik húzóágazatát adó szőlőtermelés mellett.
– A Tokaji Borvidékhez ősidők óta hozzátartozik a bányászat, természetes tehát a szándék,
hogy valamilyen formában az emlékeket, örökséget megőrizzük, a következő generációknak is átadjuk. Ezért is törekszik a kiállítás interaktív módon megszólítani a tanuló ifjúságot. A bemutatott kiállítási anyaghoz tudástár, múzeumpedagógiai foglalkozások, foglalkoztató füzetek, terepgyakorlatok is kapcsolódnak – mondta el lapunknak Dr. Dankó József a kiállítás szakmai rendezője, aki hozzátette, hogy mindezzel is szolgálni kívánja a múzeum azt az értékmentést, ami Tokajban a kőbányászat megszűnésével végveszélybe került.

tokajmuz02

Dr. Dankó József a kiállítás szakmai rendezője a tokaji megnyitón. Mellette Posta György polgármester és Kassai Hajnal az EMMI osztályvezetője. Fotók: Erdős J.

A tárlatot Kassai Hajnal az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, fontos mérföldkő a bányászati kiállítások történetében, hogy a Tokaji Múzeumban is láthatja már a közönség a témához kapcsolódó tárgyi emlékeket. Hozzátette, a kő és a bor szorosan összefügg ezen a vidéken, ami a sajátos mikroklímával rendelkező régió kivételes adottságain túl a magyar történelem és művelődéstörténet eszenciáját is nyújtja.

A kőbányászat jelentőségét hangsúlyozta Posta György polgármester is, kiemelvén azt, hogy a térségben Erdőbénye után Tokajban működött a legtöbb kőbánya egykoron.
– A felhagyott kőbányáknak új értelmezés jut. Az egykori Patkó-bányában alakították ki a Fesztiválkatlant, ami már az ötödik szezonon túl, országos szinten is meghatározó kulturális helyszínként ismer mindenki. A másik egykoron nagy bányának számító Csurgó-völgyb

en pedig a térség legnagyobb öt csillagos szállodája épül, a száz szobás magas minőségű szálláshely reményeink szerint jövő ilyenkor már vendégeket is fogadhat – emelte ki a városvezető.

 
Forrás: tokaj.hu