Cigánd: Újabb megyei értékek születtek

Újabb elismerésnek örülhetett városunk delegációja: Szabóné Horváth Eszter a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Nagy Istvánné a BTKT Szociális Szolgáltató Központ dolgozója, Nagy Józsefné A „Bodrogköz Tájmúzeumárért” Alapítvány kuratóriumának elnöke, Némethy András képviselő-testületi tag, Cigánd Városi Művelődési Központ igazgatója, Szabó Mariann és Kovács Gábor a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai.
2021. július 5-én Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság soros ülésén újabb öt cigándi értéket vett fel a soraiba, mely ismét hatalmas elismerés a városunk számára. A delegáció tagjai az ülésen a bizottság kérdéseire válaszolva erősítették meg előterjesztéseiket, miért is van helye a cigándi kultúra meghatározó elemeinek a Megyei Értéktárban.
Az ülésen a kőtt és a nyújtott káposztásbélest kóstolóként prezentálták a delegáltak, a keménycsárdás egy-egy figuráját a táncosok mutatták meg a bizottság tagjainak.
Az öt cigándi érték, melynek felterjesztését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elfogadta:
cigándi szőttes
cigándi kőtt káposztás béles
cigándi nyújtott káposztás béles
cigándi zöldágjárás
cigándi keménycsárdás
Korábbi években a cigándi apróbéles és a cigándi kásáskáposzta már bekerült a megyei értékek közé, így összesen hét cigándi érték szerepel ezen a listán.
 

Forrás: Cigánd Város Hivatalos Oldala Facebook