Holokauszt-emléknap: túlélők találkoznak

 holokauszt

Az Auschwitzban meggyilkoltak közül minden harmadik magyar állampolgár volt.

Az ENSZ 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjának. 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet csapatok az auschwitzi koncentrációs tábort.

Túlélőkkel szervezett internetes "találkozók" keretében emlékeznek Izraelben a nemzetközi holokauszt-emléknapra. Az Emlékezés a nappaliban (Zikaron beszalon) mozgalom egy évtizede alakult Izraelben, s mára milliós, az egész világon működő szervezetté vált. A korábbi években a hagyományok szerint a vendéglátást vállaló házigazdák lakásukban fogadtak egy-egy emlékező túlélőt és vele együtt a történetére kíváncsi embereket, és kérdéseket föltéve, személyesen beszélgettek együtt a vészkorszakról, elsősorban a személyes tapasztalatok alapján. Idén a koronavírus-járvány miatt ezek az emlékezések is virtuálisak lettek, általában a Zoom applikáció segítségével beszélgetnek egymással a borzalmak túlélői és az emlékezők.

Az Emlékezés a nappaliban hasonló Zoom-rendezvényét szervezi Magyarország tel-avivi nagykövetsége is szerda este, amelyen Miron Eszter, Auschwitz és több más koncentrációs tábor -1948 óta Izraelben lakó - túlélője, a jeruzsálemi magyar ajkúak szervezetének vezetője emlékezik a vészkorszakra.

Jelenleg 178 400 holokauszt túlélő van Izraelben, egynegyedük a helyi szegénységi küszöb alatt, főként a 80-as évek végén és a 90-es években a volt Szovjetunióból érkezettek - emlékeztetett szerdán a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A túlélők átlagéletkora 84,5 év, 32 ezren 90 év fölöttiek. Tavaly 15 121 túlélő halt meg, közülük 900-an a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben.

Forrás: borsodhir.hu