Új köntösben a maradék

maradek

Az ételek kidobása helyett válasszuk az újrahasznosítást!

Olykor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha az ünnepi fogásokról van szó. Úgy gondoljuk, mindig jobb, ha több étel kerül az asztalra, nehogy a vendégek közül valaki éhesen távozzon. Azonban a mértéktelenségből adódóan rendkívül sok maradék halmozódik fel, drasztikus mennyiséget képesek vagyunk szemétbe dobni, nem is gondolva arra, mennyi más megoldás létezik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pár éve indította el a „Maradék nélkül” programot, amelynek célja, hogy az évi fejenként 65 kilo­grammnyi kidobott élelmiszer mennyiségét csökkentse, és tippekkel szolgáljon a maradékmentés témakörében.

Az egyik legismertebb módszer az el nem fogyasztott ételek tartósítására: a fagyasztás. A Nébih ajánlja, hogy dátummal ellátva, kisebb porciókban fagyasszuk le a megmaradt fogásokat, amelyek így akár 4–6 hónapig is elállnak. Javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a készletet, akár papíron is számontarthatjuk, hogy mit is rejt a mélyhűtőnk. Bár odakint hideg van, mégsem érdemes kirakni a becsomagolt ételt az erkélyre, udvarra. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ez a módszer nem pusztítja el a kórokozókat, csak lelassítja a szaporodásukat, így étkezés előtt mindenképp fontos felforralni a fogást. Akár a kisállatok élelmezésére is felhasználhatjuk az el nem fogyott falatokat, de mindenképp utána kell járni, hogy a karácsonyi ételekből melyeket kaphatják meg biztonsággal a házi kedvencek. Ami ezek után is végképp a nyakunkon marad és lehet komposztálni, azzal tegyük meg, hiszen a most komposztálásra ítélt ételek, illetve alapanyagok lebomlásukkal gazdagítják a talajt, ennek hatásáért veteményezéskor még hálásak leszünk.

Miből mit?

Vannak ételek, amelyek nem finomak felmelegítést követően, például a krumpli és az abból készült püré vagy főtt változata. Ha kicsit több készült belőle, mint amire szükség volt, ne dobjuk ki, hiszen rengeteg a lehetőség az újrahasznosításra! A héjas krumplit félbevágva akár megtölthetjük, de készíthetünk belőle rakott krumplit is.

A héjában sült burgonyát vágjuk ketté, és kaparjuk ki a közepét, amit azután törjünk össze és keverjünk hozzá apró bacont vagy sonkát, és egy kis tejfölt is, ízesítsük sóval és borssal, majd töltsük vissza az üres krumplicsónakokba! A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben hagyjuk pihenni körülbelül 10 percre, míg meg nem pirul. Ebben az a nagyszerű, hogy egyébként bármit felhasználhatunk a töltelékhez, akár bolognai ragut, pörköltöt, gombapaprikást, reszelt májat is. AB

Maradékmentő húsos szendvics

Hozzávalók:

– 2 evőkanál mogyoróolaj
– 1 darab póréhagyma
– 10 dekagramm csirke
– 1 evőkanál halszósz, ugyanennyi a szójaszószból és a csiliszószból is
– néhány bagett
– 1 evőkanál mustár
– néhány darab csemegeuborka
– 50 gramm cheddar sajt

Elkészítés:

A karikára vágott póréhagymát a mogyoróolajon megfuttatjuk, jöhet rá a maradék „tépett” csirke, vagy a levesből megmaradt főtt hús is megállja a helyét, csirke helyett pedig készülhet kacsából, disznóból, marhából is. A húst fűszerezzük szója-, hal- és édes csiliszósszal. Ha valaki nem szereti az ázsiai ízvilágot, rakhat rá balzsamecetet, barna sört is, de érdemes körbenézni a konyhaszekrény polcain. Miután a húst alaposan átforgattuk, süssük ropogósra. Végezetül vágjuk félbe a bagettet, egyik felére kerülhet mustár, majd a fűszeres maradékmentő hús. Jöhet rá egy pár karika csemegeuborka, egy-két szelet sajt. A bagett másik felével befedjük a szendvicsünket, és már tálalhatjuk is. Ha van otthon bármilyen friss zöld fűszerünk, akkor azt se hagyjuk le róla.

(A borítóképen: Amikor a burgonya új értelmet nyer)

Forrás: boon.hu