Tömegek szorulnak ki az állami egészségügyből és már sorban állnak a magánellátóknál

private health konferencia 02

A magyar magánegészségügy növekedésre van ítélve, a bővülés korlátja a szakemberek, orvosok létszáma lesz - jutottak erre a konszenzusra az 5. Private Health Forum című rendezvényünkön a legnagyobb klinikák vezetői, tulajdonosai. Jelenleg szinte minden nagyobb magánszolgáltatónál teljes a kapacitások kihasználtsága és ami újdonság, hogy a fekvőbeteg ellátásra is hatalmas az érdeklődés, sok esetben már itt is többhetes várakozások alakulnak ki. Meghatározó trend marad továbbra is a piacon a konszolidáció, a felvásárlások.

Mi hajtja a magánegészségügyet? És mik a korlátai?

A Private Health Forum rendezvényeink hagyományosan egyik legfontosabb eleme a legnagyobb magánszolgáltatók kerekasztalbeszélgetése, amelyet ezúttal Végh Attila, nemzetközi kórházláncok igazgatásában tapasztalt menedzser moderált.

A magánegészségügyi piac aktuális helyzetére vonatkozó kérdésre Rausz Attila, az F MEDICAL Magánklinika gazdasági igazgatója kifejtette: erőteljesen érzik a kereslet növekedését és az orvosok egyre nagyobb elköteleződését a magánszektor felé, és ennek megfelelően alakítják a működésüket. Megemlítette, hogy legutóbbi fejlesztésüket a következő napokban adják át, melynek köszönhetően a kapacitások jelentősen növekednek: az éves 35 ezres betegtalálkozó 45-50 ezerre növekedhet.

Kóka János, a Doktor24 Medicina Zrt. elnöke szerint nem mindegy, hogy a magánegészségügyi ellátás mely szegmenséről beszélünk. A gyerekgyógyászat iránti kereslet az iskolai fertőzések elmaradása miatt alábbhagyott, a felnőtt járóbeteg ellátásban a lezárások miatt drasztikusan csökkent az ellátás, és közben megjelentek a post Covid vizsgálatok, de nem olyan mértékű a kereslet, mint számítottak rá. Sokkal inkább az akut eseteket kell ellátniuk. A felnőtt fekvőbetegellátásban viszont drámai a növekedési ütem megítélése szerint: az elmaradt műtétek és beavatkozások ráömlöttek az állami és magánellátókra. Az állami rendszerben viszont az átalakítások és

a paraszolvencia miatt nem nagyon operálják meg a betegeket, ezért ők a magán felé veszik az irányt

- fogalmazott Kóka János. Arról is beszélt, hogy a Covid hullámok idején a vállalati prevenciós egészségcsomagok használata csökkent.

koka janos  Kóka János. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

2020-ban a Swiss Medical Group árbevétele 20%-kal nőtt és idén további 300-400 milliós árbevétel-növekedést várunk - jelezte a beszélgetésben Kirschner András, a cég alapítója. A tavalyi évben a járóbeteg ellátás visszahozta a kezdeti lezárások miatti kiesést, a vállalati piacon új ügyfeleket nyernek, idén pedig a járóbeteg ellátásban a júniusi és augusztusi időszakban teljes volt a kapacitások kihasználtsága és először fordult elő, hogy egy hónapra előre kellett megnyitni az előjegyzéseket a szolgáltatónál. A júliusban elindított egynapos sebészeti ellátásuk is tele van, szeptemberre és októberre is lekötötték már most a kapacitásokat (heti egy napon folytatnak operációkat).

Szerinte a magánpiacnak nagyon biztatóak a kilátásai, a szakemberek létszáma fogja meghatározni a vállalatok teljesítőképességét.

A járvánnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a napi 150 halálesetet el fogjuk érni sajnos idehaza, mert 3 millió oltatlan van ma Magyarországon és az oltás felvétele gyakorlatilag megállt. 4000 ember kórházba is kerülhet - vetítette előre.

kirschner andras  Kirschner András. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Csermely Gyula, a Rózsakert Medical Center vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban nagyon sokat költöttek a terjeszkedés előkészítésére, felmértek és átvilágítottak több lehetséges magánegészségügyi célpontot, és zöldmezős beruházásokkal is kalkulálnak. Azt is elárulta, hogy egy vidéki városban komoly programot akartak elindítani, azonban a lombikos piacon történt állami beavatkozás miatt nőtt a bizonytalanság, ezért a többségi tulajdonossal (román Medlife - a szerk.) úgy döntöttek, hogy kivárnak amíg a játékszabályok kialakulnak. Ezalatt arra törekednek, hogy az ellátás és a szolgáltatás minősége fennmaradjon.

Más cégek közben arra fókuszálnak, hogy minden erejükkel konszolidáljanak és majd kiviszik a cégüket a piacra. Ha ők kiviszik a cégeket eladásra, akkor mi ott leszünk akár vevőként

- részletezte a vezető, aki azt is bevallotta, hogy nagy zöldmezős beruházást most nem fognak csinálni.

csermely gyula  Csermely Gyula. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Rausz Attila, a nyíregyházi magánklinika gazdasági vezetője is arról beszélt, hogy a következő hónapokban inkább kivárnak a bővítéssel, amíg normalizálódik a helyzet. Látni akarják, hogy a mostani felfutás mennyire tartós és ezt követően hoznak döntést a nagyobb kaliberű fejlesztésekről.

rausz attila  Rausz Attila. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Kirschner András is arra mutatott rá, hogy ha egy szereplő később indít projektet, az akár veszélyben is lehet, mivel el kell telnie pár évnek ahhoz, hogy az orvosok majd a betegek is az intézményt válasszák. A másik kockázat viszont, hogy ha egy szolgáltató túl gyorsan növekszik, akkor nehezebben tartható az ellátás minősége.

Ha a magánpiacon további bővülés lesz, az akkor a jogállási törvénnyel és a paraszolvencia kivezetésével függ össze - vetítette előre.

Ennek a levét a magyar betegek isszák meg, mert az államiban halasztják a beavatkozásokat. A helyzet javulhat, ha a választások előtt megoldják a műtő orvosok és az ügyeleti díjazás problémáját. Jellemző trend szerinte, hogy a nagy orvosok magánrendelőkbe mennek ki és a magánoldali lábukat erősítik, építik tovább.

Országos terjeszkedések, konszolidáció, magánbiztosítások

Kóka János azt emelte ki, hogy amit Végh Attila a Portfolio-val közösen végzett tavalyi felmérése alapján prognosztizált (jelentősen bővülő fővárosi kapacitások a magánegészségügyben), az most a szemünk előtt valósul meg. A Doktor24 például 3-4-szerezte rövid idő alatt a műtőkapacitását, a járóbeteg ellátásban hamarosan 800 szakembert fognak alkalmazni a jelenlegi 600 főről.

A multiklinikát épp csütörtökön mutatták be. Itt elhangzott például, hogy olyan szintű lett a térd- és csípőprotézisre várók száma az állami finanszírozású ellátásban, hogy már 100 beteg gyűlt össze a Doktor24 klinikánál, akik magánfinanszírozott beavatkozásra várnak. Példaként megemlítették: egy magánúton finanszírozott csipőprotézés műtét 1,5 millió forintba kerül, erre várnak most tömegek és jellemzően közös családi finanszírozásból, vagy bankkölcsönből fizetik ki ezeket.

Terveikben szerepel, hogy a Budapest központú magánellátó rendszert oldani kell és elvigyék vidékre is a szolgáltatásokat. Elsődleges célpont a fővároson kívül az egyetemi városok, majd a megyei jogú városok, és végül a "last mile" elve alapján mindenhová el akarnak jutni. Az országos hálózatépítés mellett a másik lényeges céljuk, hogy olyan egészségbiztosítási szolgáltatásokat építsenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az out of pocket költések biztosítási típusúak legyenek és beépüljenek a családok költségvetésébe rendszeres költésként.

Várakozása szerint elkerülhetetlen a piac további konszolidációja, a legnagyobb szereplők ugyanis csak a teljes piac nagyon kis arányát uralják. Nagyon fragmentált piacról van szó, és jelen vannak még mindig a szürke zónában működő lakásrendelők. Azt is előrevetítette, hogy a következő években a konszolidátor szerepek nagyon magas növekedést fognak tudni felmutatni.

Végh Attila összességében úgy értékelte a jelenlegi magyarországi helyzetet, hogy a hálapénz eddig visszafogta a fejlődést, mert az állami kórházak számára ez versenyelőnyt jelentett (az orvosok ott műtötték meg a betegeket, pörgették a teljesítményt - a szerk.), azonban a paraszolvencia lehetőségének megszüntetésével a versenyelőny eltűnt. Ezt most lehet érezni a magánellátásban.

Mindegyik résztvevő piaci szereplő egyetértett abban, hogy a magánbiztosítói piac növekedése adna újabb lendületet a magánklinikák számára. Kóka János azt is leszögezte, hogy szerinte az árban mozgástér nincs, olcsóbbak nem nagyon lehetnek a magánellátások, mert az orvosbérek felfelé mennek. Az ár megtartásában segíthet a hatékonyság javítása, a bővülés és a telemedicina - vélekedett.

vegh attilaVégh Attila. Fotó: Mónus Márton/Portfolio

Forrrás: portfolio.hu