Itt az MNB előrejelzése: nagyobb növekedést, gyorsuló inflációt vár a jegybank

mnb epulet 02

A kamatdöntésről szóló közleménnyel együtt a Magyar Nemzeti Bank közzétette az inflációs jelentés két legfőbb előrejelzését. A jegybank mind az idei GDP-növekedési prognózist, mind pedig az inflációs előrejelzést felfelé módosította a júniusi előrejelzéshez képest.

Jelentősen felfelé módosította inflációs előrejelzését a jegybank az inflációs jelentés előzetesen közölt verziójában. A jegybank a júniusi 4,1%-os előrejelzés helyett idén 4,6-4,7%-os inflációt vár, ami jócskán meghaladja a 3%-os inflációs célt. A jövő évre vonatkozóan is felfelé módosult az előrejelzés, a júniusi 3,1% helyett a friss prognózisban 3,4-3,8% körüli inflációt vár a jegybank 2022-re.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megjelenése következtében a gazdasági kilátások
előretekintve a korábbiaknál bizonytalanabbá váltak - írja a jegybank, és a kialakult helyzet miatt sávos előrejelzést készítettek. A sávok kialakítása során figyelembe vették a döntéshozói kockázatérzékelést és a korábbi években regisztrált változékonyságot.

A GDP-számokat is felfelé módosította a jegybank, a júniusi 6,2% helyett a szeptemberi inflációs jelentésben 6,5-7%-os növekedést vár, és a növekedés a következő évben is jelentősebb lehet a júniusban vártnál (ugyan az 5,0-6,0% közötti várakozás nem magasabb, mint a júniusban prognosztizált 5,5%, de mindezt magasabb bázishoz képest várja a jegybank, hiszen az idei előrejelzés felfelé módosult). A teljes inflációs jelentés tartalmát csütörtökön ismerjük meg

mnb grafikon 01

Azt nem tudjuk, hogy a most közzétett friss előrejelzéseknél milyen endogén kamatpályával számoltak a jegybankban, de azok mellett szükségszerűen a középtávú célra, 3%-ra kell tartania az inflációnak, azaz az előrejelzésnek 2023-ra mindenképp az elvárt 3%-os inflációs célt kell mutatnia, ahogy az a táblázatból is látszik.

Az MNB a kamatdöntő ülés utáni közleményében azt írja, hogy a nyári hónapokban folytatódott a világgazdaság kilábalása, amellyel párhuzamosan az infláció is emelkedett. Ahol korábban történt meg az újranyitás, ott a fogyasztói árak növekedése is gyorsabban jelentkezett. A koronavírus-járvány negyedik hulláma a gazdasági helyreállást övező kockázatok újbóli emelkedését okozza. Emiatt a feldolgozóipari és szolgáltató szektort érintő nemzetközi bizalmi indikátorok augusztusban romlottak. "Az Inflációs jelentés előrejelzése szerint az infláció 2022 év elejétől csökkenni kezd és a második negyedévben kerül ismét a jegybanki toleranciasávba. A fogyasztóiár-index várhatóan 2022 második felében a 3 százalékos jegybanki cél körül stabilizálódik" - áll a közleményben.

Az MNB ezúttal is közzétette az infláció és a GDP-növekedés várható pályáját mutató legyezőábrákat, amelyeken a sötétebb sávok jelentik a nagyobb valószínűségű pályákat. A legyezőábrákon az látszik, hogy a jegybank szerint a fenti számokat milyen inflációs és GDP-növekedési pálya mellett érheti el a magyar gazdaság (a kamatpálya - ahogy fent is írtuk - nem nyilvános).

mnb grafikon 02

mnb grafikon 03

A kedvező növekedési kilátások és a korábban vártnál nagyobb infláció ellenére az MNB a mai kamatdöntésén meglepetésre mindössze 15 bázispontos kamatemelést hajtott végre, amelynél az elemzők és a piaci szereplők is valamivel nagyobb kamatemelésre számítottak. A jegybank mai kamatdöntésével, annak forintárfolyamra gyakorolt hatásával, valamint a kamatdöntés után kiadott közleménnyel az alábbi cikkekben foglalkoztunk: