Egy pillanat alatt fogyott el a 100 milliárdos pályázat, sok vállalkozó hoppon maradt

emberek szamitogeppel egy irodaban 332395

Mindössze 14 percük volt a vállalatoknak, hogy pályázzanak a 100 milliárd forintos keretösszegű, kkv-k számára megnyílt pályázatra, amely a járvány okozta károk enyhítésére jött létre. Vagyis, igazából ennyi idejük sem volt, mert a rendszer folyamatosan akadozott, így rengeteg vállalkozás nem tudta beadni a kérelmét. A jelenségre a Portfolio több, pályázat iránt érdeklődő, de pórul járt olvasója is felhívta a figyelmet.

2021. július 12-én a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) nagy napra készültek, hosszú idő után végre komoly forrásra lehetett pályázni. Ezen a napon nyílt meg a kkv-k digitális fejlődését segítő kormányzati pályázat. A 3-4 hónapja reklámozott, első körében is 100 milliárd forint keretösszegű Ginop 1.2.1-21, vagyis a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázata. De az Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet (EPTK) akadozott, majd végül összesen 14 percig volt nyitva, de közben le is fagyott a Telex cikke szerint. Ezt követően jött az üzenet: „Felhívjuk figyelmét, hogy jelen támogatási felhívás 2021. 07. 12. 08:14:27 időponttól felfüggesztett állapotban van, ezért nincs lehetőség a támogatási kérelem benyújtására.”

A tájékoztatás szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című (GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú) felhívás keretében eddig benyújtott támogatási kérelmekben igényelt támogatás elérte a rendelkezésre álló keretösszeg 130%-át, ezért a benyújtási lehetőséget – a „2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről” szóló kormányrendelet rendelkezése alapján – felfüggesztették. Ennek értelmében 2021.07.12. időponttól – a felfüggesztés esetleges feloldásáig – támogatási kérelmek nem lesznek benyújthatóak. Vagyis mindössze 14 perc alatt olyan túljelentkezés volt a forrásokra, hogy azonnal le is állították.

A SOLERTE Pályázati Tanácsadó Iroda Portfolio-nak küldött közleményében kiemeli: 2020 év végén már lehetett hallani, hogy várható egy olyan pályázati kiírás, amelyben a KKV-k munkavállalónként 11 millió forint összköltségű projektekkel pályázhatnak technológia fejlesztésre a járvány okozta károk enyhítésére. Már ekkor mindenki nagyon várta a részletek megjelenését, amelyre 2020 december közepén került sor a VINOP-1.2.1-21 kódszámú tervezet keretében.

„Sokáig vártunk a végleges felhívásra, majd átdolgozva és a GINOP Plusz-1.2.1-21 kódszámmal jelent meg az újabb tervezet 2021. május elején. Ez idő alatt minden érdeklődő átgondolta, hogy megfelel-e a jogosultsági feltételeknek, milyen esélyei (a nyilvános értékelési szempontrendszer alapján) és milyen fejlesztési céljai vannak” – írja az iroda.

Végül 2021. június 11-én jelent meg a felhívás, ekkor azok, akik komolyan gondolták beruházási céljaikat, és esélyesnek ítélték meg a pályázaton való indulást, azok megkezdték a felkészülést, tervdokumentációkat készítettek, elindították az építési engedélyeztetési folyamatot. Tehát időt, munkát és pénz fektetettek be. „2021.07.12-én 8 órakor megnyílt a lehetőség az EPTK felületen a támogatási kérelmek benyújtására. Vagyis mégsem, mert a rendszerben számos technikai hiba lépett fel” – mutat rá a SOLERTE Pályázati Tanácsadó Iroda.

Az oldal nem működött, nem lehetett bejelentkezni („hozzáférés megtagadva” üzenet), akinek mégis sikerült belépni, a beküldés gomb nem volt aktív, majd amikor már rá tudott kattintani, mégsem került benyújtásra a pályázata, vagy akinek kiírta a „sikeres beküldés” üzenetet, utána mégsem volt benyújtott státuszban a kérelme. A kérelmek beadására a fenti technikai akadályok mellett is mindösszesen kicsit több mint 14 percig volt lehetőség! Ekkor pedig automatikusan lezárt a rendszer, mert a beérkezett támogatási igények összege elérte a keretösszeg 130%-át - ismertetik a helyzetet.

Az iroda kiemeli: számos vállalkozás tehát, aki elkészítette fejlesztési tervét, még esélyt sem kapott arra, hogy azt eljuttassa a tartalmi értékelésre. Pedig szakemberrel felmérte az esélyeit, munkát, időt és pénzt fektetett be. Megjegyezték: több mint 25 éve pályázatokat készítő, az összes elektronikus felületet ismerő és használó szakemberek sem tudták a pályázatokat beadni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium délután kiadott közleménye szerint rendkívül nagy érdeklődés mellett nyílt meg a 2021-2027-es fejlesztési ciklus első pályázata. A keret kimerülése miatt a beadás napján felfüggesztésre került a GINOP PLUSZ-1.2.1-21 első felhívása, amely a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelését, technológiai és szervezeti megújulását célozza. A 100 milliárd forintos keretösszeg nagyon gyorsan, már a következő hónapokban megérkezik a magyar vállalkozások számlájára, ezzel segítve a gazdaság mielőbbi újraindítását. Azoknak sem kell csüggedniük, akik a keret kimerülése miatt lemaradtak a pályázat benyújtásáról, mert ősszel megnyílik a következő szakasz. A kormány folyamatosan hirdeti meg a mikro-, kis és középvállalkozásokat támogató további pályázatokat is.

„A Technológiaváltó támogatási program rendkívül népszerű a vállalkozások körében. Mivel bíztunk abban, hogy a gazdaság újraindításával élénkül a beruházási kedv, eleve úgy készültünk, hogy fél éven belül lesz még két további kör, 50-50 milliárd forintos kerettel. Tavaly összesen 100 milliárd forint értékben hirdettünk hasonló feltételekkel pályázatot, azonban ott a keret 3 hét alatt merült ki. Most láthatóan jóval nagyobb az igény a vállalkozások részéről és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy mindenki megvalósíthassa a fejlesztési elképzeléseit. A rendkívüli érdeklődés miatt azon dolgozunk, hogy az újabb szakaszokban az eddig tervezettnél korábban lehessen benyújtani az igényeket. Örömteli, hogy a vállalkozások a járvány harmadik hullámának letörése után ekkora beruházási kedvvel vágnak neki az újraindításnak. A jövőben szinte biztosan megtalálják számításukat a hamarosan nyíló pályázati lehetőségek között azok is, akiknek a felhívás első körében nem tudunk támogatást biztosítani” – fejtette ki György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A pályázatra a 8 órai nyitást követően 1137 pályázat érkezett 130 milliárd forint értékben, ezért a felhívás a kiírásban foglaltaknak megfelelően automatikusan felfüggesztésre került. Az összesen 200 milliárd forint keretösszegű pályázat három szakaszban nyílik meg azért, hogy a vállalkozások alaposan átgondolhassák fejlesztési tervüket, és felkészülten várják a pályázatok beadását. A további két kör legkésőbb 2021 októberében és 2022 januárjában várható 50-50 milliárd forintos keretösszeggel.

Forrás: Portfolio