Az összes új EU-pénzt blokkoltatná az EP Magyarország felé a szaporodó kifogások miatt

europai parlament cimlap getty tobbszor 2000 411704

Kemény állásfoglalást tervez elfogadni csütörtökön az Európai Parlament Magyarország kapcsán, ugyanis a homofóbnak tartott minapi magyar törvénymódosítás apropóján arra szólítaná fel jogilag nem kötelező módon az Európai Bizottságot, hogy addig ne fogadja el a helyreállítási programunkat és a 2021-2027-es Operatív Programokat, ameddig a magyar törvények megsértik az emberi jogokat – írja a Népszava a megszerzett állásfoglalás-tervezet alapján. A javaslatban az a ritka lépés is benne van, miszerint a tagállamokat arra biztatják: pereljék be Magyarországot az Európai Bíróságon, illetve a tagállamokat tömörítő Tanácsban haladjanak tovább a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásban úgy, hogy ajánlásokat fogalmaznak meg Magyarország felé.

Az Európai Parlament “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”, olvasható az elfogadás előtt álló, a lap birtokába került EP-állásfoglalásban, amelynek előadója Cyrus Engerer. A máltai szocialista képviselő arra figyelmezteti az Európai Bizottságot, hogy addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó uniós helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott programokat, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez.

Az állásfoglalás szerzőjének álláspontja szerint az LMBTIQ személyek jogait sértő jogszabály nem elszigetelt eset, hanem az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon.

Az előadó az anyagban felszólítja az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul tegyen jogi lépéseket és használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt a jogsértés megakadályozására, legyen az a kötelezettségszegési eljárás felgyorsítása vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával a törvénymódosítás alkalmazásának azonnali felfüggesztése. Egyúttal felkéri a tagállamokat az alapszerződés ritkán alkalmazott, 259-es cikkében rögzített jogi eszköz kihasználására, miszerint ha a Bizottság elmulasztana határozott lépéseket tenni, akkor pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A jelentéstevő felkéri a tagállamok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy a jogállamiság megsértésének megállapítására hivatott 7. cikkes eljárás keretében tegyen konkrét ajánlásokat Magyarországnak, beleértve a törvény hatályon kívül helyezésére vonatkozó javaslatot konkrét határidőkkel. Arra is kéri a most indult szlovén soros EU elnökséget, hogy szeptemberre tűzze ki a budapesti kormány újabb meghallgatását.

Az állásfoglalás tervezete cenzúrának és az EU audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvével ellentétesnek minősíti azt, hogy a Médiatanács 2021. március 2-án jogi eljárást jelentett be az RTL Magyarország médiacsoport ellen a "Család az család" kampányával kapcsolatban.

Fontos az is, hogy az állásfoglalás részletesen felsorolja azokat a törvényeket és törvénymódosításokat, amelyek az elmúlt években születtek a meleg közösség jogainak korlátozására, például a tavaly decemberi alkotmánymódosítást is.

Az állásfoglalásról csütörtökön szavaz az EP képviselőtestülete és fontos, hogy jogi erővel nem bír az elfogadott szöveg, de mégis erős üzenete van annak, hogy az EP plenárisa mit gondol és milyen végső szöveget fogad el iránymutatásként a többi vezető uniós intézmény felé.

Forrás: Portfolio