Összefogással Tokaj-Hegyalja fejlődéséért

34348615alakszai0611

Hegyalja polgármestereinek kezdeményezésére a Világörökségi Borklub is újjáéled.

Begyújtják a rakétákat a Tokaj-Zemplén térségben – tudtuk meg a Tokajban rendezett hétvégi minikonferencián, amelynek fő témája az előttünk álló négyéves periódusban várható fejlesztések és beruházások voltak, amelyekre a kormányzat 150 milliárd forintot fordít.

A minikonferencia meghívott előadói a Tokaj-Hegyalját érintő fejlesztési tervekről és a már folyamatban lévő beruházásokról adtak tájékoztatást a jelen lévő polgármestereknek, borászati és turisztikai szakembereknek. Záróbeszédében dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy „bár a jó bornak nem kell cégér”, segítenünk kell az embereknek felismerni értékeinket. Meg kell fogalmaznunk a saját üzenetünket Tokaj-Hegyaljáról, amely a nemzetközi piacokon is érthető. A kormánymegbízott szerint a térség sikeréhez a helyi szakemberek, vállalkozások, vezetők összefogására is szükség van. Kiemelte: „Tokajt a helyiek tehetik naggyá, de egy egész nemzet emeli föl.”

Világörökségi Borklub

Az esemény végén Posta György, Tokaj város polgármestere a jelen lévő huszonhét hegyaljai polgármester nevében felkérte dr. Alakszai Zoltánt, hogy álljon élére a Világörökségi Borklub elnevezésű összefogásnak. Az együttműködésre, közös érdekképviseletre létrejött klub az elmúlt időszakban – a járvány és a korlátozó intézkedések miatt – nem volt aktív, de a települések vezetői ismét fontosnak tartották, hogy minél szorosabban együttműködjenek a térség fejlesztése érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott elfogadta a felkérést, mivel elmondása szerint elkötelezett a megye sikere iránt és osztozik a kezdeményezők törekvéseiben. A borklub célkitűzései és tevékenységei a tervek szerint szeptemberben lesznek láthatóak. Dr. Alakszai Zoltán ennek kapcsán kifejtette, hogy az első lépés az egyeztetések megkezdése, a helyzetértékelés és keretek kialakítása lesz, ezért minden polgármesterrel személyes találkozásra készül. A minikonferencia végén átadták az idei Polgármesterek Borát, amely a borvidéki települések összefogásának jelképe.

Forrás: Boon