Hatalmas tömeg a teraszok nyitásán

etterem terasz nyitas 448070

Hatalmas érdeklődésbe torkollott, a várakozásnak megfelelően alakult a vendéglátóegységek teraszainak újranyitása a hétvégén, kimagasló volt forgalom - kommentálta a Portfolio-nak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések enyhítését Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki a következő napokra is hasonló jelenetekre számít, de már több helyszínen az országban. Ezzel szemben több szakértő és az egészségügyben dolgozóknak nem volt felhőtlen a reakciója a hétvégi terasznyitás jeleneteit látva.

ömött teraszok - Ez még csak a kezdet

A hétvégi kimagasló forgalom nem okozott meglepetést, hiszen hasonlóra számíthattak mind a vendégek, mind az üzemeltetetők. A fővárosban tömöttek voltak a vendéglátóegységek, ezzel szemben Kovács László a Balatonnál nem látott túlzsúfolt teraszokat, sőt teltházakat sem, ugyanakkor

most hétvégén május 1-je lesz, így ott is rohamra lehet majd számítani.

A vendéglátósok nem akarnak 2-3 hét múlva ismét bezárni, így eleget tettek a jogszabályban előírt kötelezettségeknek - biztosították az asztalok közti távolságot, a vendéggel érintkező személyzet viselt maszkot és gondoskodtak a kézfertőtlenítőkről is. Ehhez képest az elmúlt pár napban megjelent videós beszámolókból egyértelműen kiderült: a vendéglátósok nem voltak urai a helyzetnek.

Zárójelben megjegyezte, hogy mindenféle könnyítés nélkül is hasonlóra lehetett volna számítani a kedvező időjárás miatt. A járványügyi szempontból talán még hasznos is volt, hogy eddig rendkívül kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás. A sokszor télies tavasz miatt az emberek nem kívánkoztak ki az otthonuk melegéből.

Kovács László úgy vélekedett, hogy a járványügyi szakemberek megfontoltan támogatták a korlátozó intézkedések enyhítését, ezek alapján pedig a döntéshozók helyesen jártak el. A vendéglátósokat közel hat hónapig érintették a korlátozások, miszerint helyben fogyasztásra nem fogadhattak vendégeket, azonban a kiszállítás lehetősége messze nem volt elég a rentábilis működéshez, talán csak a veszteségek csökkentésére. Ebből a helyzetből kevés üzlet tudott jól kijönni, így nem meglepő, hogy mihelyst tudnak, akkor élnek a lehetőségekkel.

Felhívta a figyelmet a vendégek felelősségére is, akiknek javasolja, hogy oltassák be magukat a biztonságos kapcsolattartás érdekében. Az ipartestület elnöke reméli, hogy a teraszok nyitásának nem lesz meg a böjtje, de ugye ő nem járványügyi szakember. Ehhez képest érdemes felidézni, mit gondolnak az enyhítő lépésekről a járványügyi és egészségügyi szakemberek.

Mit is gondolnak a szakértők?

A járványügyi szakértők enyhítést támogató hozzáállásáról egyáltalán nem lehet beszélni, legalábbis a legutóbbi szakértői megnyilvánulások alapján. Sőt, inkább a figyelmeztető hangokat lehet kiolvasni ezekből.

Oroszi Beatrix epidemiológus két hete arra mutatott rá, hogy az új esetek csökkenését lassítja a korlátozó intézkedések feloldása. "Ha csak tíz százalékkal emelkedik a kontaktusok száma, akkor két hét helyett máris négy hét kell az esetszám feleződéséhez" - fogalmazott a szakember, aki a kormány döntéseit támogató Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja.

A csoport másik tagja Röst Gergely matematikus, aki egy héttel ezelőtt a Portfolio-n megjelent cikkében kiemelte: "minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést és végső soron több fertőzöttet eredményez". A matematikus szerint egy kis türelem nagy járványügyi nyereséget hozhatna. Ehhez már csak mi tesszük hozzá, hogy ez végső soron magasabb halálozással is jár.

Zacher Gábor orvos az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az egészségügy két hét múlva fogja megérezni a terasznyitás hatását, és óriási felelőtlenség volt megfelelő védettség nélkül elözönleni a teraszokat:

Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak.

- fogalmazott. A főorvos azt is hozzátette, hogy a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodott a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől.

Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség.

A teraszok nyitását kommentálta Kemenesi Gábor, biológus és víruskutató, aki szerint ezt nem egy buliként kell megélni, hanem felelősségként a még nem beoltottakért, akik továbbra is veszélyben vannak és kórházba kerülhetnek.

A szakértők megszólalása kapcsán érdemes ezt az ábrát ismételten idehozni a járvány lefutásáról, amelyet befolyásolnak a mostani lazító lépések. Röst Gergely matematikus készítette:

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-sm/a/l/t/alternativ-palyak-446218-448138.jpg 730w, https://cdn.portfolio.hu/articles/images-md/a/l/t/alternativ-palyak-446218-448138.jpg 1125w" alt="alternativ-palyak-446218" class="img-fluid fullsize popup-image zoom-in" loading="lazy" data-id="448138" data-mfp-src="https://cdn.portfolio.hu/articles/images-md/a/l/t/alternativ-palyak-446218-448138.jpg" />

Mit mond a kormány és a rendőrség?

Szombaton megnyitottak a vendéglátóhelyek kerthelységei és teraszai, a kedvező időjárás miatt tömegesen jelentek meg az emberek, a többség együttműködő volt a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatban,

KIRÍVÓ SZABÁLYSZEGÉST A HÉTVÉGÉN NEM TAPASZTALTUNK

- mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A hétvégi terasznyitással kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára közölte: látta ő is a képeket, és reméli, az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket, mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségi vizsgán.

Címlapkép: Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: portfolio.hu