Megint vészesen közel a 370-es euró

euroszra

Az elmúlt napokban újra vészesen közelítette történelmi mélypontját a forint az euróval szemben, belátható távolságba került a 370-es árfolyam. Most nem elsősorban magyar tényezők miatt van nyomás az árfolyamon, az egyre romló járványhelyzet és a globális piaci folyamatok mozgatják a magyar devizát a többi régiós fizetőeszközhöz hasonlóan. A tavalyi tapasztalatok alapján azonban könnyen lehet, hogy már kezd kellemetlenné válni a forintgyengülés az MNB számára, akár lépéskényszerbe is kerülhet a jegybank a következő hónapokban.

Nem csak a forintot bántják

eurografikon

Az utóbbi hetekben megint eladói nyomás alá kerültek a kelet-közép-európai devizák, ami a forintot is történelmi mélypontja közelébe lökte. Hétfő reggel 368-nál is járt az euró jegyzése, ahonnan már tényleg csak egy kis lépés a tavaly tavasszal látott 369,6-os szint.

Ahogy említettük, a forint nem lógott ki a sorból az utóbbi időszakban, miközben egy hónap alatt a magyar fizetőeszköz 2,8%-kal gyengült az euróval szemben, a lengyel zloty és a cseh korona is 2,5%-ot bukott.

eurografikon00

A régiós devizák teljesítménye az utóbbi egy hónapban az euróhoz képest.

Vagyis nem elsősorban magyar specifikus tényezők mozgatják most az árfolyamot, hanem két többnyire tőlünk független dolog:

Egyrészt az egész régiót kiemelten sújtja jelenleg a koronavírus-járvány, nem csak Magyarországon tombol a harmadik hullám. Ez pedig a gazdaságra is negatív hatással van, hiszen a sorozatos korlátozó intézkedések elodázzák a várva várt kilábalást.
Másrészt globálisan elindult a félelem az inflációtól, ami miatt az amerikai hosszú kötvényhozamok jelentősen emelkedtek az elmúlt hetekben, illetve erősödött a dollár az euróval szemben. Ez pedig a feltörekvő piaci devizáknak kifejezetten rossz hír.

 eurografikon001

Megint húzogatják az MNB bajszát

A tavalyi tapasztalatok alapján a jelenlegi szint már kényelmetlen lehet a jegybank számára is, korábban többször innen fordult az euró-forint jegyzés:

Április elején, amikor az eddigi rekordárfolyamot láttuk azonnali kamatemelés következett, ami visszarántotta a forintot a mélypontról. Akkor vezette be a jegybank az egyhetes betét eszközét, mely ma is irányadó.

Október végén megint a 370-es szint fenyegette a forintot, majd onnan hirtelen erősödésbe kapcsolt a magyar deviza. Akkor látszólag nem lépett semmit a Monetáris Tanács, azonban piaci szereplők szerint a hirtelen fordulat arra utalt, hogy beállhatott a piacra a jegybank a forint védelme érdekében, vagyis a devizatartalék egy részéből forintot vehettek. Ezt hivatalosan sosem ismeri el az MNB, de a hirtelen fordulat 370-hez közel utalhatott erre.

 eurografikon002

Vagyis minden jel szerint a 370 körüli euróárfolyam már kellemetlen a jegybank számára, nem akarnak tartósan ilyen gyenge forintot látni.

Persze az MNB-nek nincs árfolyamcélja, de az inflációs célt veszélyeztetheti a gyenge forint. Főleg most, amikor globálisan is emelkedő inflációs környezetre lehet számítani, illetve a tavalyi alacsony bázis miatt tavasszal biztosan megugrik az áremelkedési ütem. Ha ilyen körülmények között a jegybank nyugodtan nézné a forint új történelmi mélypontra gyengülését, az az inflációs várakozásokat erősítő üzenetként hathat, ezt a kockázatot az MNB valószínűleg nem vállalja fel.

A februári inflációt kedd reggel közli a KSH, már arra is érdemes lesz figyelni, azonban az elemzők szerint a komolyabb emelkedés majd csak március-áprilisban jön, amikor akár a jegybanki célsáv 4%-os tetejét is átlépheti az éves árindex. Ha pedig ehhez 370 feletti euróárfolyam társulna, az csak súlyosbítaná a problémát.

Így, ha valamikor lépni akar az MNB, azt most kell a következő napokban.

Eszközei vannak a jegybanknak, ahogy azt már tavaly is láthattuk. Egyrészt megemelheti az egyhetes betét irányadó kamatát a mostani 0,75%-ról, amivel az még jobban elválna a 0,6%-os alapkamattól. Erre leghamarabb csütörtökön lesz lehetősége a jegybanknak, amikor az egyhetes tenderét tartja. Másrészt „csendes eszközként” ott az intervenció, amivel ősszel is élhettek.

Az egyetlen kérdés talán az lehet most a jegybankban, hogy vajon szembe tudnak-e menni a nemzetközi és régiós trendekkel, jelenleg ugyanis nem a forint sérülékenysége az elsődleges oka a gyengülésnek. Ebből a szempontból a piaci intervenció talán kevésbé lehet hatékony, hiszen a jegybank forintvételei után hamar ugyanott találhatná magát a magyar deviza, ahol előtte. Egy kamatemelés viszont növelné a forint vonzerejét a befektetők szemében, ezzel talán tartósabb hatást fejthetne ki.

Egy általunk megkérdezett piaci szereplő könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy megint innen fordul majd a forint, eddig ugyanis „mindenki nyert, aki megpróbált a mostani szint körül a forint mellett spekulálni”. Vagyis ha bízunk abban, hogy az MNB-nek tényleg kellemetlen a 370 körüli jegyzés, akkor akár shortolni is érdemes lehet az euró-forintot jelenleg (vagyis a forint erősödésére játszani).

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem látunk rekord euró-forint árfolyamot a következő napokban, de az eddigi példákból kiindulva nem valószínű, hogy tartósan 370 felett ragadna a jegyzés.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: portfolio.hu