Tömegesen számolják fel a cégeket: mégis, mi folyik az észak-magyarországi régióban?

felszamolas00

Míg az ország egyes területein hétéves csúcson volt januárban a cégalapítási kedv, a végelszámolások tekintetében bizonyos régiókban minden idők rekordja dőlt meg. - Jól mutatja ez a kettősség a járvány okozta gazdasági helyzetünk.

2021-ben is folytatódni látszik az elmúlt évek erős cégalapítási trendje, bár a koronavírus-járvány még számos vállalkozásnak jelent igen komoly problémákat, és a gazdaság állapota vegyes képet mutat, a cégalapítások száma továbbra is magas Magyarországon – írja az Opten céginformációs szolgáltató friss elemzésében.

Idén januárban 2694 cégalapítást tettek közzé, ami ugyan elmarad a decemberi rekordtól, de a 2020-as havi átlagot még így is meghaladja 12 százalékkal - olvashatjuk a Vaol.hu-n is.

Az idei adatokhoz erősen hozzájárulnak a kényszervállalkozások és a kata-szigorítások miatti cégalapítások is.

A kényszervállalkozási hatást a munkájukat vesztett alkalmazottak kényszerű cégalapításai generálják, míg a kata-szigorítások egyéni vállalkozókat terelnek át a társas vállalkozások világába. Míg a kényszervállalkozói hatás kevésbé egészséges a hazai cégbázis jövőjét nézve, addig az egyéni vállalkozók átterelődésének vannak pozitív hatásai is a teljes cégbázisra nézve, annak ellenére, hogy a folyamat kétségtelenül fájdalmas sokaknak - emelik ki.

" Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy melyik hatásnak mekkora a szerepe. A gazdaság lassú stabilizálódásával vélhetően csökken a kényszervállalkozói hatás, a kata-szigorítások pedig egészen biztosan nem fognak véget vetni egyik napról a másikra az egyéni vállalkozók sokasodásának. Sőt, 2021 januárjában 9600 egyéni vállalkozás jött létre az országban, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb havi értéke.

- írják.

Végelszámolásokban is rekordok dőlnek meg

A magas cégalapítási számok mellett jól mutatja a gazdaság vegyes állapotát a rekord­magas januári végelszámolási érték.

Egy hónap alatt 2049 új végelszámolási eljárást tettek közzé, ami minden idők legmagasabb havi végelszámolási értéke. A megszűnések száma a magas végelszámolási érték ellenére is alacsony maradt. A magas cégalapítási érték és az alacsony cégtörlési szint együttesen pedig a cégpopuláció növekedését eredményezik. Jelenleg mintegy 519 ezer társas vállalkozás működik az országban és számuk az elkövetkező hónapokban tovább fog növekedni.

felszamolas00graf

Cégfluktuáció a megyékben (Grafika: VN/Opten)

Az Opten – Cégfluktuációs Index januári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.

Forrás: Hello Vidék