Európa-nap Május 9.

eu70ev1

A 2020. évi Európa-napon az uniós intézmények számos online eseménnyelen kívánják elismerésüket kifejezni azoknak az európaiaknak, akik a közösségvállalás jegyében segítik az Uniót a koronavírus okozta válság leküzdésében. Honlapunkon lelkes, szívmelengető vallomásokat gyűjtöttünk csokorba, valamint naprakész információkkal szolgálunk a koronavírus okozta válság kezelését célzó európai uniós intézkedésekről.

Ha tájékozódni szeretne az EU tagországaiban és a világ többi részén működő uniós irodák valamelyike által az Európa-nap alkalmából szervezett eseményekről, kérjük, látogasson el honlapjukra.

Ha kérdése van az Európai Unióról, forduljon hozzánk bizalommal. Kérjük, kövessen minket Facebook-oldalunkon és más közösségi csatornáinkon (#EuropeDay)!

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű "Schuman-nyilatkozat" évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.
Európa-nap az uniós intézményekben

A májusi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

Forrás: europa.eu