Egyetemi jelentkezések: nagyon fáj az a 21 százalék

 egyetemijelentkezes

Országosan és Miskolcon is nagyot zuhant az egyetemre jelentkezők száma. Mi az oka?

Idén 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, derült ki az adatok összesítése után.

A Miskolci Egyetemen is hasonló a helyzet, ide 21 százalékkal kevesebben szeretnének bejutni az elmúlt évhez képest. Torma Andrástól, a felsőoktatási intézmény rektorától megtudtuk, tavaly az első helyes jelentkezők száma 3100 fölött volt, az idén ez 2509-re csökkent. Az öszszes jelentkező száma pedig tavaly 6100 volt, az idén 4931. Tehát Miskolcon is ugyanaz tapasztalható, mint az ország más egyetemein.
Magasabb követelmények

Az okokról szólva Torma András jelezte, a jelentkezések csökkenése mögött több ok is áll.

Az egyik a demográfiai hullámvölgy, tehát hogy az elmúlt időben évről évre egyre csökken az érettségiző fiatalok száma. A Miskolci Egyetem ennek ellenére az utóbbi években növelni tudta hallgatói létszámát, ami valóságos csoda volt, fogalmazott a rektor.

Az idei nagyarányú csökkenésnek azonban minden bizonnyal az a magyarázata, hogy ezúttal minden jelentkezőnek kötelező legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit tenni. És mivel ez a fajta vizsga jóval nehezebb a középszintű érettséginél, kevesebben vállalták be.

– Tavaly még azok is úgymond besurrantak az egyetemre, akik több évvel ezelőtt érettségiztek, mert tudták, hogy az idén már magasabbak lesznek a követelmények. Ha még a nyelvvizsgát is kötelezővé tették volna a felsőfokú jelentkezéshez, mint ahogy azt tervezték, az a vidéki egyetemek számára katasztrófát jelentett volna. Ebből is látszik, hogy egy-egy kormányzati intézkedés menynyire befolyásolja a fiatalok továbbtanulását – jegyezte meg Torma András.
Alacsonyabb pontszám

Érdekesség, hogy miközben a Miskolci Egyetemre jelentkezők összlétszáma csökkent, az Állam- és Jogtudományi Karra, valamint a Bölcsészettudományi Karra az idén többen szeretnének bejutni, mint tavaly. A rektor ezt azzal magyarázza, hogy a miskolci jogi kar 80 állami ösztöndíjas helyet kapott, és a bejutáshoz már nem kell 440 vagy 460 pont, mint korábban, hanem 350 pont is elég.

A Bölcsészettudományi Kar sikere pedig azzal magyarázható, hogy a kormány szándéka a tanárképzés megerősítése, valamint az, hogy a kar olyan új szakokat tudott indítani, amire van érdeklődés.

– A kar jó úton jár, hiszen alkalmazkodni kell a fiatalok tanulási igényeihez. Összességében véve nagyon fáj az a 21 százalék, de ha az első helyes jelentkezők számát nézem, nincs veszélyben az intézmény működése. Azt is figyelembe kell venni, hogy Észak-Magyarországon, hátrányos helyzetű régióban élünk – fűzte hozzá a rektor.

(A borítóképen: A járvány miatt jelenleg a Miskolci Egyetem is a távoktatásra állt át| Fotó: Vajda János)

forrás: boon.hu