Sárospatak: Félév múlva lehet kész A Művelődés Háza és Könyvtára

A Makovecz Imre által tervezett A Művelődés Háza 1983-ra készült el. Ezt a munkáját az átadás évében a Kairói Nemzetközi Építésztalálkozón a világ tíz legszebb épülete közé sorolták. Az átadást követően a Ház fokozatosan vált nemcsak Sárospatak, de az egész régió kulturális központjává, egyúttal lett látványossága, szimbóluma a városnak.

saujhelyfejlesztesgallery8

A kultúra háza napjainkban megújul, 2019 májusában aláírt kivitelezési szerződés szerint az ÉPSZER Zrt. újítja meg a Makovecz örökséget. A munkálatokat egy Makovecz tanítvány tervezte meg, Sáros László DLA, Ybl-díjas építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja. A tervező gyakorlatilag minden héten személyesen felügyeli az előrehaladást, egészen apró részletekig egyeztetnek minden egyes munkafázisról – mondta lapunknak Csatlósné Komáromi Katalin.

A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatónője mostanra akár „műszaki ellenőr” is lehetne, annyi mindent tudott és tanult meg az egyeztetéseken és a helyszíni bejárásokon. Mégis marad a kulturális területen, de természetesen szívvel-lélekkel az épület olyan megújításán dolgozik, ami nem csak a látogatóknak lesz az eddigieknél tartalmasabb, de a szakma tetszését is elnyeri.

A legszembetűnőbb változás a kezdetekhez képest, hogy a tető felújítása teljesen körbeért az épületen és a „patkóból” jól látható szemöldök feletti részen ért össze és fejeződött be. Ami talán megint csak szembeötlő, hogy lényeges változás lesz az épület Comenius úti bejáratánál, a Rendelőintézet felől már jól látszik az a felület, ahol majd a mozgáskorlátozott látogatók juthatnak be az épületbe. Ezen kívül ami nagyon szép és tényleg már szintén az utcáról is észrevehető, a nagy üvegfelületeknek, illetve az azt övező nyílászáróknak a cseréje, amely egy szép új felületet ad szinte körbe az épületen, azzal együtt, hogy az Ady tér felőli oldalon a könyvtárnak már megszokott apró ablakszemelvényes kék gombos felülete is kialakításra került. Egyébként a könyvtár már kifejezetten szép állapotban van, ott a padlóburkolatok lerakása is megtörtént és lassan-lassan azt az arcát mutatja, amit majd az olvasók is fognak látni – mesélte Csatlósné Komáromi Katalin.

saujhelyfejlesztesgallery7

A másik izgalmas terület a Comenius úti oldal, a Mozi intézményegység része, ahol szintén már jól áll az új mozitechnika fogadására kész épületrész, itt a nézők teljesen új körülményekkel találkozhatnak majd. A nagy fogadóterek az alsó- és felső folyosói szint is épül, szépül, a különböző fafelületek cseréje is megtörtént, ott is nagyon impozáns lesz az a tér, ahol már a megszokott boresteket, vagy fogadásokat rendezzük – mondta az igazgatónő, hozzátéve, hogy ugyancsak jól halad annak a területnek a kialakítása is, amely a régi próbaterem tetején egy új kiállítótér kialakítását jelenti.

saujhelyfejlesztesgallery2

Azzal, hogy az épület belső elosztása megváltozott, nem térünk el a Makovecz jegyektől, hiszen azok nagyon fontosak és erre Sáros László tervező, aki a beruházás folyamatát is végigkíséri, nagyon-nagy gondot fordít. Nagyon sokszor olyan témákat vitat meg a kivitelezővel, ahol elsősorban a Makovecz jegyek megtartása, élesítése a fő feladat. Meg kell jegyezni, hogy az egész épület teljesen új gépészeti rendszert kap, hiszen ma már elvárás egy közintézménnyel szemben is, hogy a mai kor komfortfokozatának megfelelő hűtés, légtechnika, fűtés vagy éppen a burkolások azok már modernek és energiatakarékosak legyenek. A kivitelezés igyekszik maximálisan megfelelni ezeknek az elvárásoknak, mi pedig hétről hétre ahogy járjuk az épületet már mindig egyre konkrétabb és még szebb és jobb arcát látjuk, amikor bent tartózkodunk – összegzett Csatlósné Komáromi Katalin.

Forrás: sarospatak.hu