Szépségével mutatja élni akarását Vilyvitány

volgyszinhaz 02

A turizmust látják elsődleges kiútként a település érdekében.

Közterületeinek és középületeinek rendben tartásával igyekszik megmutatni életképességét a 260 lelkes zempléni zsáktelepülés, Vilyvitány.

Segítenek

Hörcsik József polgármester az Észak-Magyarországnak elmondta: a turizmust látják elsődleges kiútként az elöregedő település hosszú távú megmaradása érdekében. Hozzátette: ennek érdekében segítenek a lakosoknak az eladó ingatlanok értékesítésében. Tapasztalataik szerint településük közkedvelt lett a debreceniek körében, valamint már mintegy 10 házat szlovák állampolgárok vásároltak meg.

Az új tulajdonosok – akik leginkább nyaralóként használják az épületeket és portákat – felújították vagy most teszik rendbe éppen a megvásárolt ingatlanjukat. Négy évvel ezelőtt még körülbelül negyven ingatlant hirdettek eladásra a település 150 házából, addig jelenleg mindössze négy vár új tulajdonosra – közölte.

A falu központjában varázslatos panorámára nyíló szabadtéri színpad biztosít helyszínt a helyi rendezvények számára – folytatta Hörcsik József. Hozzátette: a terület melletti, fából faragott stációk alkotta kálvária pedig az egyházi alkalmak színtere, de gyakran látogatnak el oda a turisták is.

A polgármester beszámolója szerint volt már a szép füves, rendezett, színpaddal ellátott parkban, valamint a kálváriánál körmenet, esküvő és lelkészszentelés is. Egyházi rendezvények közül legutóbb a református szórványgyülekezetek találkozóját tartották meg Vilyvitányban, amelynek keretében egy kiállítás is nyílt a parókia épületében.

Rendben tartani

A polgármester kiemelte: igyekeznek rendben tartani a középületeiket is. Példaként említette az orvosi rendelőt, amely a Magyar falu program keretében újult meg, valamint az idősek klubját is sikerült korszerűsíteni, a nyílászárókat kicserélni, napelemmel ellátni, amivel jelentős megtakarításokat érnek el.

(A borítóképen: Csodálatos környezetben a szabadtéri színpad)

Forrás: boon.hu