Rekordévet zárt a Zempléni Fesztivál

fesztival beszamolo 01

Augusztus 14 és 23.-a között valósult meg az idei Zempléni Fesztivál, amely hagyományosan Sárospatakon kezdődött és fejeződött be.

Tavasztól folyamatosan bizakodtak a szervezők, hogy a koronavírus hatásai miatt vajon megrendezhető-e a fesztivál és ha igen, akkor milyen lesz a fogadtatása?! Most már tudhatjuk, kifejezetten sikeres lett a rendezvény.

10 nap alatt 70 program valósult meg, gyakorlatilag minden helyszínen telt házas rendezvényeket tudtunk megtartani, sokan látogattak el a négy zempléni városba és a falvakba is, az egészségügyi biztonságra nagyon ügyeltünk, óvtuk a fellépőket, óvtuk a közönséget és mindebben partnerek voltak a rendezvények házigazdái is – mondta Turjányi Miklós. A fesztiváligazgató kiemelte, igyekeztek szellősebben berendezni a helyszíneket, hogy a távolságtartást is tudják biztosítani.

fesztival beszamolo 02

A nagy érdeklődést folyamatosan tapasztaltuk, egyes rendezvényeket – főként a kamara programokat – dupláznunk kellett, olyan mértékben voltak kíváncsiak a fellépőkre. Mi valóban éreztük, hogy felértékelődtek a kulturális rendezvények, az emberek örömmel fogadták a műsorokat, csak a példa érdekében a Képtár előtti területen, ahol a Borteraszon minden esete szólt a zene – jazz vagy népzene – minden este nagy érdeklődés volt, a jelen lévő borászok is pozitív tapasztalatokról számoltak be – mondta Turjányi Miklós. Rekordszámú közönségről számolhatunk be, hiszen közel 15.000 vendég vett részt a programokon!

Sárospatak ismét megmutatta, hogy Zemplén kulturális fővárosa, nagyon pezsgő fesztivál időszakon vagyunk túl és örömmel tapasztaltam magam is, hogy megteltek a környező települések is a zene irányt rajongókkal – mondta Aros János. A Zempléni Fesztivál központi városaként büszkék vagyunk a sikeres együttműködésre, örülünk, hogy nagyon magas színvonalon sikerült a fesztivál munkatársainak megvalósítani a rendezvényeket, melyekhez A Művelődés Háza és Könyvtára stábja, igazgató asszony vezetésével rengeteg segítséget nyújtott.

fesztival beszamolo 03

Összegezve csak azt mondhatom, hogy mind a szervezők, mind a fellépők és a térségbe érkező vendégek elmondása alapján kiemelkedően színvonalas fesztiválidőszak áll mögöttünk. E miatt viszont csak egy lehetőségünk van: programjaiban, lehetőségeiben minden eddiginél jobb színvonalú rendezvényt megvalósítani 2021-ben – mondta Sárospatak polgármestere.

Jövőre jubilál a fesztivál, 30 éves lesz. Már most tervezzük a programokat és célunk, hogy minél nagyobb elismertséggel rendelkező művészekkel állapodjunk meg annak érdekében, hogy valóban kiemelkedő programokkal ünnepelhessük a három évtizedes évfordulót – tette hozzá Turjányi Miklós, fesztiváligazgató.

Forrás: sarospatak.hu