A kovászos uborka szezonja

12kovaszosuborka04 scaled

Meleg, nem feltétlenül tűző napos helyen legalább három napig érleljük.

Kedvelt nyári csemege a kánikulában a kovászos uborka, mely lehűtve nemcsak savanyúságként kiváló, hanem önmagában is vonzza az ínyenceket. Jól behűtve kitűnő előétel, továbbá eszményi savanyúság hekk, grillhúsok, bográcsban főtt pörkölt vagy rántott hús mellé.

A kovászos kenyér a kulcsa

Az elkészítése során szükségünk van a közepes méretű kovászolni való uborkán kívül kovászos kenyérre, kaporra, szemes borsra, sóra és fokhagymára.

12kovaszosuborka01 scaled00Fotó: MW

Az uborkákat megmossuk, végüket levágjuk, és egyik végéről négy részre hasítjuk majd egy legalább ötliteres üvegben, közötte kaporral, szemes borssal és fokhagymával ízlés szerint függőlegesen elhelyezzük. Mintegy két liter vizet megsózva felforralunk, és annyit öntünk rá, hogy kétujjnyit elfedje. A kenyeret rányomkodva rögzítjük, majd lefedjük egy kistányérral. Gluténérzékenyek pár félbevágott, meghámozott nyers krumplival helyettesíthetik a kenyeret.

Meleg, nem feltétlenül tűző napos helyen legalább három napig érleljük, kóstolással ellenőrizzük állapotát. Az elpárolgott vizet pótoljuk, hogy ne száradjanak ki a felső darabok. Ha kész, másik tárolóedénybe rakjuk, és rászűrjük a levet, majd hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig.

Forrás: boon.hu