Elmossa az országot az eső, a hétvégénknek is annyi

Szerda estére elérték a Duna vonalát a zivatarok, a középső és a keleti tájakon egész éjjel és ma is lehet számítani csapadékra – olvasható az Időképen.

Tegnap napközben többségében a Dunántúlon, majd a délután második felétől a középső tájakon is egyre többfelé alakultak ki a gyors mozgású záporok, zivatarok, és az esti órákra szépen felsorakoztak a zivatarok a Duna vonalában. Villám- és radartérképünk este fél 8-kor úgy festett, mintha kettészakították volna Magyarországot.

Magyarország villámtérképe
Magyarország villámtérképe
Fotó: Időkép

A Dunántúlon már tegnap mérséklődött a nagy forróság, a csúcsértékek közt durván 10 fokos különbség alakult ki nyugat és kelet között. Keleten még tombolt a hőség, és veszélybe került a napi melegrekord, ami végül pár tized fok híján nem dőlt meg. A zivatarok éjjel és ma is egyre inkább keletre helyeződnek át, és „koszolnak”, mivel a csapadék kimossa a fölénk érkezett szaharai homokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írja: főként a Duna–Tisza közén és az északkeleti harmadban délelőtt zivatarok, intenzív zivatarok is előfordulnak, majd napközben egyre keletebbre korlátozódik a rendszer mozgása, délután már nagyrészt a Tiszántúlon várható további csapadék. Az intenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően kilométerenként 60-70 órás, néhol kilométerenként 80 órás), intenzív csapadék (25-30 milliméter), valamint

2-3 centiméteres jégeső kísérheti.

Forrás: Index