Lesz „állami” diákmunka megyénkben

diakmunka

Az idei nyári diákmunkaprogramban legkevesebb 4200, 16–25 év közötti, nappali tagozatos tanuló dolgozhat július-augusztusban a megyében.

A kormány 527 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a megyének a diákmunkaprogram finanszírozására. A lehetőséggel június 15-től a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán élhetnek az érdeklődők.

A kormány az idén kilencedik alkalommal induló nyári diákmunkaprogramra 3 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel a kormány 2013 óta több mint 20 milliárd forintot szánt 210 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez.

A mintegy 4200 megyei tanuló a programban kétféle – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak. Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167 400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219 ezer forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört pedig megadhatják. A nyári diákmunka­program részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

(A borítóképen: A mezőgazdaságba is várják a munkás kezeket)

Forrás: Boon