Érettségi: start május 3-án!

erettsegi

Kerüljék a teraszokat a vizsgára készülők, intett az államtitkár.

Minden készen áll az érettségi vizsgák május 3-i megkezdéséhez; 1159 helyszínen várhatóan mintegy 111 ezer diák érettségizik az óvintézkedések betartásával – közölte Maruzsa Zoltán az operatív törzs április 29-i sajtótájékoztatóján. A köznevelésért felelős államtitkár megerősítette, a koronavírus-járvány miatt ezúttal csak írásbeli vizsgákon kell számot adnia a tanulóknak a felkészültségükről. Egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet a kötelező legalább másfél méteres védőtávolság betartásával, a fiatalok a maszkot csak a vizsgafeladatok megoldásának idejére vehetik le.

Az összes érettségizőből 72 ezer lesz végzős, 39 ezren nem most végeztek. A jelentkezők összesen mintegy 400 ezer vizsgát teljesítenek. Az írásbeli vizsgák május 3-25. között zajlanak; elsőként a magyar nyelv és iradalom, majd a matematika; kezdés 9 órakor.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3-10., a középszintűeket június 14-25. között tartják. Ilyen vizsga csak olyan tantárgyakból tehető, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (testnevelésből a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni). Azok az érettségizők is szóbelizhetnek, akik a középszintű írásbeli vizsgán 12 százalék feletti, de 25 százalék alatti eredményt értek el (a cél az, hogy javíthasssanak).

Maruzsa Zoltán a teraszok kerülésére, a megfertőződés lehetőségének minimalizálására kérte a jövő héten vizsgázókat.

Mi van a középiskolákba felvételizőkkel?

Ami a középfokú felvételiket illeti: mintegy 90 ezer nyolcadikos, 7 ezer hatodikos és 5 ezer negyedikes felvételizett 150 ezer helyre. Az államtitkár elmondta: a mostani nyolcadikosok 72 százaléka az első helyen megjelölt iskolában, 92 százalék pedig az első három helyen megjelölt intézmény valamelyikében tanulhat tovább. 37 százalékuk gimnáziumban, szakgimnáziumban, 63 százalékuk technikumban, szakképző, illetve szakiskolában folytathatja tanulmányait ősztől. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok iránt valamelyest csökkent az érdeklődés Maruzsa Zoltán tájékoztatása alapján. A póteljárások május 11-én indulnak, a szükséges adatlapok már letölthetők.

Az iskolanyitásról kijelentette: a felső tagozatosok és a középiskolások május 10-én térhetnek vissza a jelenléti oktatáshoz. Április 28-án az óvodások 68, az alsósok 78 százaléka volt jelent az intézményekben (száz százalék értelemszerűen nem jellemző, hiszen megbetegedések és egyéb okok miatt hiányzok mindig akadnak).
 
Forrrás: borsodhir.hu