A hátrányos helyzetű régiókban sem lehetetlen egyetemre járni

hatranyos

Először szereztek diplomát azok a hallgatók, akik a Miskolci Egyetem ózdi és sátoraljaújhelyi kihelyezett képzésein kezdték meg tanulmányaikat 2017-ben.

A felsőoktatáshoz való könnyebb hozzáférés, valamint a hátrányos helyzetű régiók versenyképességének javítása érdekében a Miskolci Egyetem a 2017-es általános felvételi eljárás során két-két képzést hirdetett meg Sátoraljaújhelyen és Ózdon. Sátoraljaújhelyen közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozásával a gépészmérnöki és az egészségügyi gondozás és prevenció alapszak, míg Ózdon telephely létesítésével szociális munka és anyagmérnöki alapszakokon indult el az oktatás.

Lemorzsolódás nélkül

– Az indulás előtt felmértük a helyi gazdaság és munkaerőpiac igényeit. Ennek tekintetében éreztük szükségét és erősítettük a korábban említett szakokat. A kihelyezett szakok egyelőre nem rendelkeznek nagy hallgatói létszámmal, de büszkén mondhatom, hogy akik megkezdték tanulmányaikat, lemorzsolódás nélkül tudtak megfelelni a követelményeknek. Ez a konstrukció elsősorban nem a létszámról szól, sokkal inkább a lehetőségről, hogy akik nem tudnak vagy nem akarnak másik városban tanulni, is megtalálják számításaikat lakóhelyükön vagy lakóhelyükhöz közel – emelte ki Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Teljes jogú polgárok

Bobcsák Emese is a sikeresen végzett hallgatók közé tartozik.

– Tavaly év végén államvizsgáztam és szereztem diplomát az ózdi kihelyezett tagozat szociális munka alapszakán. Egy hét és fél éves képzésről beszélünk, aminek elvégzését rendkívül megkönnyítette, hogy az oktatás Ózdon, lakó- és munkahelyünkhöz közel kezdődött meg és folytatódott. Ennek köszönhetően nem kellett kollégiumi elhelyezést igényelni, albérletet fenntartani, anyagi szempontból is ideális a lehetőség. Az utazással töltött időt is megspóroltuk, legnagyobb részben a vizsgáztatás is helyben történt – sorolta az előnyöket Emese. – A képzéseken tanulók is teljes jogú polgárai a Miskolci Egyetemnek. Ugyanazokkal a jogokkal élhetnek, legyen szó az államilag támogatott, nappali munkarendről, ösztöndíjakra való pályázásról és azok elnyeréséről – tette hozzá.

Munkahely- és családbarát

– A gyakorlat teljesítése Ózdon, a szociális szférán belül valósulhatott meg, ahol én magam is hosszú évek óta dolgozom. Ezen a területen tevékenykedők esetében rendkívül hasznos a folyamatos fejlődés, a tudás frissítése hiszen a szociális munka szerteágazó legyen szó többek között a gyermekvédelemről, a hajléktalanellátásról, az általános egészségügyről. Összességében elmondhatom, hogy pozitív élményekkel, széles körű tudásanyag elsajátításával fejezhettem be tanulmányaimat, amit a munkáltatóm és a családom is teljeskörűen támogatott – hangsúlyozta Emese.

Forrás: boon.hu