Már minden iskolásnak ingyen internet jár

ingyennet

Más-más határidőt szabtak meg az igény benyújtására a különböző szolgáltatók. Március 11-e a Digiseknek fontos.

Már az általános iskolások szülei és az ott tanító pedagógusok is igényelhetik a digitális oktatáshoz szükséges, helyhez kötött, ingyenes internetet.

Akik Digisek, azoknak sietniük kell, mert ennél a szolgáltatónál március 11-éig lehet benyújtani az igénylést, a Telekomnál és a Voda­fone-nál azonban március 26-áig.

A középiskolásoknak és tanáraiknak egy hónappal meghosszabbították a lehetőséget.

A kormány először az ő számukra tette lehetővé a helyhez kötött internet ingyenes használatát még tavaly novemberben. Először egy hónapra szólt az ingyenesség, amit folyamatosan meghosszabbítottak. Március 8-án azonban az általános iskolák is digitális oktatásra álltak át. Az ingyenes internet nem automatikusan jár, igényelni kell a szolgáltatók által megadott határidők figyelembe vételével. A középiskolásoknak és tanáraiknak azonban nem kell külön jelezniük a szolgáltatónál, hogy továbbra is igénybe szeretnék venni az ingyenes netet, számukra ez automatikusan megtörténik.

November végéig még meglehetősen kevesen kérték a díjak elengedését, február elején viszont az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint valamivel több mint 98 ezer előfizető élt a lehetőséggel.

A márciusi kedvezmény az áprilisi számlában jelenik meg. Az igényléshez szükség van az oktatási azonosítóra. Fontos: a lakóhely, tartózkodási hely vagy szálláshely közül egy jogosultság alapján csak egy helyen vehető ingyenesen igénybe a szolgáltatás.

Még nem igényelték

Az általunk megkérdezett szülők nem hallottak arról, hogy igényelhetik az ingyenes netet. Magdolnának egy középiskolás és egy általános iskolás gyermeke van. A nagyfiúnak vettek egy laptopot, hogy otthon gond nélkül tudjon tanulni. Arról azonban nem értesültek, hogy már novembertől igényelhették volna a kedvezményt.

– A szolgáltatónál egy csomagot fizetünk, korlátlan internet van benne, de azt nem tudom, hogy ennek mennyi a díja. Az az igazság, hogy a mindennapos rohanásban, a sok tennivaló mellett nem is nagyon van idő ilyesmivel foglalkozni – tette hozzá Magdolna.

Oláh Tímea a 14 éves, általános iskolás fia után igényelhetné az ingyenes netet, de eddig ő sem hallott erről a kedvezményről.

– Utánanézek majd, de attól félek, hogy sok utánajárást igényel. Hasznos egyébként, hogy gondoltak a diákokra, akiknek most digitális tanulásra kellett átállniuk. Sajnos vannak olyan családok, ahol a szülők elvesztették a munkájukat, épp a járvány miatt, számukra nagyon nagy segítség, hogy legalább az internetért nem kell fizetniük. Több marad a családi kasszában – fogalmazott Tímea.

Forrás: boon.hu