Sátoraljaújhely: Kiderült, mi lett a koronavírusos táborozó gyerekekkel

aujhelytabor

Kedd este érkeztek az első hírek arról, hogy két fertőzött gyereket azonosítottak egy sátoraljaújhelyi táborban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai tájékoztatása szerint a járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborozóinál.

A tábor 250 fő részvételével zajlott, ahol

-eddig két fertőzöttet, egy magyar és egy délvidéki (szerb) állampolgárt azonosítottak, őket a Szent László kórházba szállították.

A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat még a táborban azonnal elkülönítették. A délvidékiket (20 főt) busz szállította haza és ott saját országuk szerinti eljárásrend alapján figyelik meg őket. 27 magyar állampolgár szintén elhagyta a tábort, számukra otthoni megfigyelést írtak elő. Azokat a további táborozókat és személyzetet, akiknél felmerül a szoros kontaktus a pozitív esetekkel, szintén otthonukban figyelik meg.

​A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és

-a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében.​

Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, akkor megtörténjen a fertőzésgyanúsak elkülönítése.

 Forrás: infostart