Koronavírus-fertőzöttek voltak egy sátoraljaújhelyi táborban

koronavirus ujhelyben 02

A helyszínre kivonult az ÁNTSZ, a szoros kontaktokat tesztelték - tudta meg a hvg.hu. Míg olvasónk aktív fertőzöttekről, a tábor egyik vezetője "gyanús esetekről" beszélt, akiket elkülönítettek.

Két koronavírusos beteg volt a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában - tudta meg a hvg.hu egy, a táborban részt vevő olvasójától. A fiatal elmondása szerint a táborban nagyjából 250-en vannak, Kárpát-medencei, diaszpórában élő középiskolások, egyetemisták.

A tábor hétfőn indult, a keddi városnézés közben derült ki, hogy egy délvidéki tanár és diák tesztje poztív lett. A hír hallatán mindenkit visszavittek a táborba, a két érintettért külön autóval jöttek. Elmondása szerint a teszteket nem a táborban, hanem még korábban, Budapesten végezték, de azt nem tudta megmondani, hogy a vizsgálatokat ki és miért kérte.

Később úgy hallotta, aktív fertőzöttekről van szó. A táborban megjelent az ÁNTSZ, és a két ember közvetlen kontaktjait elkülönítették és letesztelték PCR-tesztekkel, a betegeket pedig mentő vitte egy budapesti kórházba.

"Nagyon ijesztő volt"

- mesélte a hvg.hu-nak. Ő úgy tudja, a délvidéki csoport hazautazik. A képet a helyszínről kaptuk:

koronavirus ujhelyben 03

Elértük telefonon a szövetség egyik igazgatóját, aki annyit mondott, teszteltek egy busznyi, táborba tartó diákot, és két gyanús esetet találtak, őket elkülönítették. Visszakérdeztünk, hogy forrásunk aktív fertőzöttekről és kórházba szállításukról beszélt, mire annyit mondott, jelenleg azt a tájékoztatást adhatja, hogy az érintetteket elkülönítették, a tábor pedig folytatódik. Azt mondta, a szövetség elnöke tájékoztat erről holnap bővebben.

Szerbia az egyetlen unión kívüli ország, ahonnan Orbán Viktor bejelentése után szabadon jöhetnek turisták Magyarországra, miközben az unió által javasolt országokból viszont nem. Miután egyre romlik a járványhelyzet Szerbiában - kedd este Aleksandar Vucic államfő már arról beszélt, ismét kijárási korlátozást vezetnek be Belgárdban -, megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, nem vizsgálják-e felül a határok szabad átjárását, mire annyit írtak,

"az Operatív Törzs Szerbia és a világ összes többi országa esetében is folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány fejleményeit, és, ha szükséges, döntéseket is hoz."

Forrás: hvg.hu