Koronavírus: Fontos sikereket értek el izraeli tudósok az oltóanyag megalkotásában

izraeltudos

Jelentős áttörést értek el a koronavírus elleni küzdelemben az Izraeli Biológiai Kutatóintézet munkatársai. Az antitest kifejlesztése előrelépésnek számít, a felhasználásával elkészülő oltásra azonban még várni kell.

Naftali Bennett izraeli védelmi miniszter (képünkön) és az ellenőrzése alá tartozó Izraeli Biológiai Kutatóintézet közös közleményben jelentette be, hogy az intézet kutatói sikeresen állítottak elő egy, a koronavírust támadó antitestet – adta hírül a Ynet . A bejelentés szerint a monoklonális ellenanyag képes megtámadni és semlegesíteni a vírust a betegek testében. (Monoklonális antitestek azok az immunfehérjék, amelyeket klónozással létrehozott, tehát egymással teljesen azonos immunsejtek termelnek – a szerk.)

Jelenleg az ellenanyag szabadalmi bejegyzése zajlik, ezt követően az intézet nemzetközi cégekhez fordul majd az antitest tömeggyártásának érdekében. Az ellenanyag nevének meghatározása még hátravan.

A védelmi minisztérium jogtanácsosa vizsgálja az antitest felfedezésével kapcsolatos jogi lépéseket, az Izraeli Biológiai Kutatóintézet ugyanis a miniszterelnöki kabinetiroda és a védelmi minisztérium ellenőrzése alatt áll. Kutatásainak egy része titkos, hiszen az intézet foglalkozik a biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezés módjainak kifejlesztésével is.

Az ellenanyaggal kapcsolatban egy szakértő a Ynet-nek azt nyilatkozta: a kutatóintézetnek komoly hagyománya van a monoklonális antitestek kifejlesztésében, így valószínűleg sikeresen állítottak elő olyan, a koronavírust semlegesíteni képes ellenanyagot, amely passzív oltásként nagyon jól működhet a betegség kezelésében. A szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: hosszú időbe telik az eljárás, amíg egy laborban elkészült ellenanyagból bizonyítottan használható vakcinát lehet gyártani.

Forrás: mazsihisz.hu