Közel négyezer főt tesztelnek a megyénkben.

tesztmegye1Az országos kutatás részeként megyeszerte folynak a koronavírus-szűrések.

Országos szinten mintegy tizennyolcezer főt vizsgálnak meg annak a kutatásnak a részeként, amelyben négy egyetem közreműködésével végeznek el az ország közel ötszáz településén.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Debreceni Egyetem szakemberei végzik a teszteket, itt harmincnégy települést vontak be a programba.

Pontos képet kapjanak

A kutatást vezető dr. Papp Csaba a Mádon tartott keddi sajtónyilvános szűrésen elmondta, a reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet kapjanak a koronavírus járvány kiterjedéséről, a fertőzöttek és az átfertőzöttek számáról. Kedden négy településen vizsgálták meg az erre előre kijelölt embereket, Mád mellett Tokajban, Szerencsen és Prügyön vettek mintákat.

Településenként változó a vizsgálatra behívottak száma, ezen a négy helyen húsz-harminc embert szűrnek. A megyében összesen 3904 főt vontak be a felmérésbe.

– Az a kép, amit kapunk kettős. Megvizsgáljuk a koronavírus jelenlétét orrgarat minta alapján, vérből pedig azt mutatjuk ki, hogy a vizsgált személy korábban találkozott már ezzel a vírussal vagy nem – emelte ki dr. Papp Csaba, aki hozzátette, a szűrés során további több mint húsz laborparaméter végeznek el. Ilyenkor tehát kiderülhet, hogy a vizsgált személynek van-e gyulladása, máj-, pajzs- és hasnyál-, vagy éppen cukorbetegsége.

– Egy nagyon értékes szűrésről beszélünk, ennek az összköltsége majdnem százezer forint, ha mindent beleszámítunk. Ez egy nagyon komoly „ajándék”, épp ezért nagyon kérek mindenkit, hogy vegyen részt benne – tette hozzá a négy megyés szűrőprogram fő koordinátora, aki szerint azért is fontos a szűrés, mert minden vizsgált ember 500-1000 másik társát képviseli.

Egy teljes vizsgálat nem tart tovább tíz percnél, az érintettek pedig pár napon belül a háziorvosuknál tudhatják meg az eredményt. Plávenszki Istvánné, az egyik Mádon vizsgált helyi lakos azt mondta, fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a felmérésben.

teszmegye

– Nekem hamarosan műtétre kell mennie, bízom benne hogy az itt kapott eredmények segítik majd a kórházban a gördülékeny ellátást – mondta a mádi nyugdíjas. Hozzátette, nem fél a koronavírustól és nem szokott beteg lenni, de azért a szükséges óvintézkedéseket megteszi. A vizsgálatról pedig azt mondta, egyáltalán nem volt kellemetlen és gyorsabban végzett, mint gondolta.

A rendőri jelenléttel biztosított szűrésen csak azok vehetnek részt, akik korábban behívót kaptak. Azok, akik nem jelentek meg, a jövőhéten pótolhatják a szűrővizsgálatot. Másokat azonban a Debreceni Egyetem szakemberei ebben a programban nem tesztelhetnek, az érintetteket azonban a kutatásban való részvételre kérik.

Forrás: boon.hu