Koronavírus: Csendesebb városok, összetartó közösségek

csendesebb varosok 02 

A koronavírus miatti járványügyi helyzet sok változást hoz életünkbe, nézzük, hogyan kezeli megyénk az elhúzódó állapotot.

Mezőkövesden csendesebb lett az élet, videósorozatot indított az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete, a megyés püspök is üzent a híveknek. Mutatjuk az ügyeletes ovikat és bölcsiket Miskolcon.

18:00

Józanságra kér az egyház

A református egyház online közvetíti az istentiszteleteket.

17:30

Postán is jöhet tananyag

A koronavírus terjedése miatt a kazincbarcikai oktatási intézmények is átálltak a digitális tanrendre, a különböző intézmények különböző módját találták meg a „távoktatásnak”.

17:10

Focizz otthon, ahogy a DVTK játékosai!

Nem lehet elégszer elmondani, megmutatni, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki számára a legjobb döntés, ha otthon maradunk és a lehető legkevesebb emberrel érintkezünk. A Diósgyőri VTK néhány játékosa is csatlakozott a #maradjotthon felhíváshoz, a Facebookon megosztott videóikkal szeretnék erre buzdítani az embereket ők is.

15:31

A helyjegyes vonatokon választhatók az ülőhelyek

A MÁV-START az utasok és a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében a helybiztosítással közlekedő járatain szombattól lehetővé tette, hogy az utasok az előre megváltott és esetlegesen egymás mellé szóló helyfoglalásoktól eltérően is ülhessenek, szabadon alakíthassák az egymástól való távolságot.

14:05

Immunerősítés egyenesen a fazékból

Fontos, hogy olyan ételeket együnk, melyek segítik a védekezést. Néhány ötlet, mit fogyasszunk ebben az időszakban.

13:45

Közel száz miskolci időst segítenek a rendészek

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai csütörtökön kezdték meg azon 70 év feletti lakosok látogatását, akik nem részesülnek házi segítségnyújtásban. A rendészek három gépkocsival a veszélyhelyzet alatt folyamatosan járják a várost. Nem csak az idősekhez, hanem a 37 hatósági karanténban lévő lakosokat is megkeresik telefonon, közülük eddig ketten kértek ellátást – tájékoztatta szerkesztőségünket az önkormányzat.

A bolti bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása, a csekk-feladás a leggyakrabban igényelt segítség, ezt 33-an kérték, a melegételt 20 otthonba szállítják ki. Volt akit többször is felkerestek, de nem találták otthon.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet zöldszáma a nap 24 órájában fogadja a hívásokat a 06 80 46-00-46-os elérhetőségen.

Itt a házi segítségnyújtásban nem részesülő 70 év feletti miskolciak és a házi karanténban lévők hívásait várják, – utóbbiakat automatikusan felhívják a rendészek is.

A rendészet munkatársai a telefonos regisztrációt követően kimennek a segítséget igénylőhöz, kitöltetnek vele egy nyilatkozatot arról, hogy pontosan mire van szüksége (pl. élelem, gyógyszer), van-e esetleg valamilyen ételallergiájuk, betegségük. Illetve nyilatkoztatják őket arról is, hogy az ellátás ellenértékét vállalják. Az ellátás lemondását szintén az önkormányzati rendészetnél kell jelezni.

A segítségnyújtás kétféle módon valósulhat meg: étkeztetés (reggeli, ebéd, vacsora). Ebben az esetben a KEM Kft. szállítja ki az ételt, és közvetlenül az igénylőnek számlázza ki az ellátást. Másrészt lehetőség van arra, hogy a rászoruló a rendészek segítségét kérje az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek bevásárlásához is. Fontos itt is megjegyezni, a bevásárlás ellenértékét az ellátás kérőnek kell vállalni.

11:38

Változás a tüdőbetegek ellátásában

Miként azt korábban jelezték: a koronavírus okozta járvány veszélye miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis tagintézményét járványkórházzá nyilvánította, ezért a Tüdőgyógyászati ellátás struktúrája március 22-vel az alábbiak szerint változik.

11:22

Ügyeletes óvodák és bölcsődék Miskolcon

A koronavírus-járvány miatt március 16-tól a miskolci óvodákban és bölcsődékben is rendkívüli szünetet rendelt el Veres Pál polgármester. Az elmúlt napokban az óvodák vezetői felmérték, hányan tartanak igényt továbbra is gyermekük óvodai, bölcsődei napközbeni kiscsoportos felügyeletére, illetve az étkeztetésre. Azokat a gyermekeket, akiknek otthoni elhelyezését a szülő nem tudja megoldani, március 23-tól, hétfőtől már csak az önkormányzat által kijelölt, ügyeletet adó intézmény fogadja, ha az erre vonatkozó igényét a szülő gyermeke bölcsődéje, óvodája, vagy a kijelölt ügyeletes intézmény részére jelzi. A gyermekek napközbeni felügyeletére és a közétkeztetés igénybevételére kijelölt önkormányzati fenntartású ügyeletes intézmények a következők:

Bölcsődék:

1. Dobó Katica Bölcsőde (Miskolc, Hadirokkantak u. 26.)
Elérhetőségek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Tel: 46/326-894; 70/708-2767

2. Diósgyőri Bölcsőde (Miskolc, Kuruc u. 65/A.)
Elérhetőségek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; tel: 46/370-271; 20/661-7009

Óvodák:

1. Százszorszép Óvoda Bársony János úti Tagóvodája (Miskolc, Bársony J. u. 37.)
Elérhetőségek: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; tel: 46/509-856, 70/944-0091, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; tel: 46/412-965, 30/638-2779

2. Diósgyőri Óvoda Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodája (Miskolc, Lorántffy Zs. u. 28.)
Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; tel: 46/370-327, 30/661-6770

3. Avastetői Óvoda Leszih Andor úti Tagóvodája (Miskolc, Leszih A. u. 6.)
Elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; tel: 46/304-919, 30/490-1551

Azok a szülők, akik napközbeni felügyeletet nem kérnek, csak az étel elvitelével történő közétkeztetésre tartanak igényt, március 23-tól kizárólag csak a kijelölt ügyeletes intézményekben vehetik azt igénybe, feltéve hogy ezt a szándékukat a saját bölcsődéjükben, óvodájukban előre jelezték, illetve ezt követően jelzik az ügyeletes intézménynél előző nap 9.30 óráig, a fent megadott telefonszámokon vagy e-mailben.

11:00

Isten országa reményt ad, írja a megyés püspök

„Káint, miután megölte Ábelt, arról kérdezte az Úr, hol van a testvéred? – Hát őrzője vagyok én a testvéremnek? – válaszolt. Az Úréval együtt a mi válaszunk is igen, a koronavírus idején még jobban, mint máskor!” – kezdi levelét Varga László püspök atya, amely teljes terjedelmében a Kaposvári Egyházmegye honlapján olvasható.

10:00

Csendesebb lett Mezőkövesd

A városban kedden bezártak a múzeumok, a művelődési és sportintézmények, játszóterek, ritkábban közlekednek a helyi járatú autóbuszok is. Ezután nyugodtabb napok köszöntöttek Mezőkövesdre, azóta pedig tovább csökkent a forgalom.

8:30

„Élet. Jelek”-et adnak magukról járvány idején

Inspiráló, mesélő, gondolatébresztő, megindító vagy simán szórakoztató: ez jellemzi a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének (ATTI) új programját.

Forrás: boon.hu