Koronavírus: Mi történik megyénkben?

kezmosas 02

Napról napra változik a helyzet, új rendeletek léptek életbe a koronavírus megelőzése érdekében. Összeszedtük, hogy mi történik a megyénkben, és hogyan kezelik a fennálló veszélyhelyzetet.

20:50

Közelharc a húsért

Az elmúlt két napban már Sárospatakon is érzékelhetővé váltak azok a megváltozott körülmények, amelyeket a koronavírus terjedésének lefékezését szolgáló intézkedések és magatartásnormák megkövetelnek. Főleg az iskolák bezárása után csökkent a belváros forgalma. A boltokban nincsenek üres polcok, de az eladók már beszámoltak róla, hogy sokkal gyakrabban kell az árut visszatölteniük, mint máskor, vagyis elkezdődött a lakossági felhalmozás.

Aros János a város polgármestere szerkesztőségünknek arról számolt be, hogy a múlt héten megalakult a helyi operatív csoport, amely közösen hozza meg azokat a döntéseket, amelyeket a helyzet megkövetel. Ebben mások mellett képviselteti magát a rendelőintézet, a rendőrség, valamint az oktatási- és szociális intézmények. A polgármester kiemelte: hétfőn a polgárőrök még küldtek haza az utcán, vagy játszótereken játszadozó, vagy csellengő gyerekeket, ám kedden már nem volt ilyen dolguk.

18:50

Járványkórház lesz a miskolci Semmelweis kórház

A miskolci Semmelweis kórházat is járványkórházzá alakítják a koronavírus-járvány miatt – közölte az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén. Megbetegedés esetén tehát helyben, profi orvoscsapat kezelheti a miskolciakat.

Veres Pál polgármester egyeztetett dr. Révész János főigazgatóval, aki arról is tájékoztatta, hogy a járvány megfékezéséhez kiváló egészségügyi szakemberek csapata és elegendő felszerelés áll rendelkezésre Miskolcon. Ez is volt az egyik indoka annak, hogy az ország egyik járványkórházát Miskolcon jelölték ki – olvasható a szerkesztőségünknek kedden este küldött közleményben.

18:37

Felszállás csak a hátsó ajtókon

Március 17-én az MVK Zrt. felfüggesztette a járművezetői jegyértékesítést, illetve elrendelte, hogy a járművezetők ne nyissák ki az autóbuszok és villamosok első ajtóit, így a fel- és leszállás csak a többi ajtó igénybevételével lehetséges. Az MVK Zrt. arra kéri utasait, hogy vonaljegyüket, gyűjtőjegyüket elővételben váltsák meg a jegy-és bérletpénztárakban, illetve a viszonteladó partnereknél.

Változik a menetrend

Az iskolai tantermen kívüli, digitális munkarend és az óvodákban, bölcsődékben elrendelt rendkívüli szünet miatt az MVK Zrt. autóbuszai-és villamosai március 18-ig a megszokott munkanapi menetrend szerint közlekednek, március 19-től a szombati, illetve azon járatoknál, ahol nincs szombati menetrend, az adott naptípusnak megfelelő menetrend lép életbe néhány kivétellel. Ezzel párhuzamosan a diákigazolványok érvényessége meghosszabbodik a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15. napig.

17:20

Ellopták a kézfertőtlenítőt

Az ózdi kórházban továbbra sincs koronavírussal kezelt beteg – erősítette meg az igazgató.

A gyógyszertárak és az élelmiszerboltok környékén a felhívás ellenére továbbra is rengetegen tartózkodnak Ózdon. Kedden nap közben a belvárosi üzletek parkolói megteltek és a patikák előtt is sorok kígyóztak. A koronavírussal kapcsolatos védekezési intézkedések után a lakosság igyekszik mindennel ellátni magát az előttünk álló időszakra.

Közben az Almási Balogh Pál Kórházban is számos szigorítást vezettek be, amely a látogatókat és a betegeket egyaránt érinti.

– Hosszú lenne felsorolni azt a negyven-ötven intézkedést, amelyet az elmúlt néhány napban hoztunk – mondta el érdeklődésünkre dr. Bélteczki János, kórházigazgató. – Az EMMI miniszter rendeletére reagálva az eletkív műtéteket megszüntettük, az előjegyzett betegek ellátása megtörténik, de újakat jelenleg nem veszünk fel. A szakrendelésen csupán akut esetekkel foglalkozunk, minden szempontból követjük az országosan elrendelt utasításokat.

15:35

Piros lap az olasz út után

Az ellátásáról a családnak kell gondoskodnia.

Az ónodi fiatalember kamionsofőrként olaszországi kiküldetést teljesített a közelmúltban. Már a cégnél figyelemmel voltak a járványhelyzetre, gyakorlatilag senkivel nem találkozott az oda-vissza út során, a papírmunkát is személyes kontaktus nélkül intézték a fogadó partnerrel. Hazaérkezését követően határozat várta, melyben a népegészségügyi hatóság felszólította, hogy vonuljon önkéntes karanténba. Ez azt jelenti, hogy két hétig nem hagyhatja el otthonát, nem érintkezhet senkivel. Piros felszólító lap hívja fel a figyelmet ajtaján, hogy veszélyeztetett területen járt.

13:54

Nem tiltott, de nem is tanácsos játszótérre menni

A játszóterek is kiemelt fontosságú közterületnek számítanak a vírus megelőzésének szempontjából: Budapesten több játszóteret, és néhány kutyafuttatót is lezártak. Miskolcon – a megelőzés jegyében – Veres Pál polgármester kérésére járőrszolgálatot indít a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) utcai gondozószolgálata, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a veszélyre. A szolgálat szakemberei a játszóterek környéken is járőröznek majd, csakúgy mint az önkormányzati rendészet munkatársai: felhívják az ott tartózkodók figyelmet arra, hogy otthon nagyobb biztonságban lennének.

13:16

Miskolcon is lesz járványkórház

Több kórházat járványkórházzá alakítanak a koronavírus-járvány miatt – közölte az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén.

Horváth Ildikó elmondta, a Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték erre, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény.

Az államtitkár jelezte: sok „importált” koronavírusos betegre számítanak. Mint mondta, úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett.

Elmondta azt is, hogy a járványra felkészülés miatt átrendezték az egészségügyi ellátórendszert.

12:00

Miskolcon lassan már minden bezár

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala arról tájékoztatta a város lakosságát, hogy keddtől szünetel az ügyfélfogadás a hivatalban. Kivételt képez a házasságkötési szándék bejelentése, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentése, az apai elismerő nyilatkozat megtétele, a halálesetek anyakönyvezése, a rendkívüli települési támogatás, a köztemetés iránti kérelem benyújtása, valamint a közfoglalkoztatotti jogviszony megszüntetésével és létesítésével összefüggő személyes ügyfélfogadás.

11:00

Így fog kinézni a távképzés

Óriási kihívással állnak szembe az oktatók.

Távoktatást rendeltek el országszerte az iskolákban, felsőoktatási intézményekben a koronavírus-járvány miatt. A „digitális átállás” oroszlánrésze a tanárokat terheli. Sokan vélik úgy, hogy több lesz a munka, míg mások abban bíznak, hogy minden rendben megy majd.

A Miskolci Egyetemen március 16-20. között tart az előrehozott tavaszi szünet. Ezután az új, szokatlan formában folytatják a munkát. A bentlakó diákoknak is el kellett hagyniuk a kollégiumokat: ennek határideje először péntek, majd vasárnap este volt. Azonban még mindig maradtak a diákszállásokon olyanok, akik számára nem megoldható a lakhatás: az ilyen kérvényekről egyedi elbírálás alapján döntöttek az intézmény vezetői. Arról viszont nem kaptunk – bár kértünk – hivatalos tájékoztatást, hogy hányan és mennyi ideig maradnak a kollégiumokban.

10:00

Félszáz gyermek részére kérnek ügyeletet Miskolcon

Miskolcon az óvodák és bölcsődék március 20-ig még ügyeleti rendben működnek. Utánajártunk, ki hogyan oldja meg a gyermekfelügyeletet és az önkormányzatot is megkérdeztük erről.

–Kérjük a szülőket, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel otthoni körülmények között gondoskodjanak a gyermekek elhelyezéséről, és amennyiben lehetséges a gyermekek felügyeletét ne időskorúakra, ne a nagyszülőkre bízzák – áll a hivatalos közleményben. – Az intézmények vezetői ezen időszakban felmérik, hogy kik azok, akik nem tudják otthonukban elhelyezni gyermekeiket, valamint azokat, akik a közétkeztetést igénybe kívánják venni. Ezek alapján 2020. március 23-tól a saját intézmény már nem fogadja a gyermeket, onnantól csak a kijelölt ügyeletet adó intézmények állnak rendelkezésre.

09:47

Mától online üzemmódban a szakszolgálat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat minden intézményében szolgáltatásainak igénybevételét a továbbiakban online/digitális formában biztosítja.

09:00

Az iskolák átállnak digitálisra

A legtöbb iskola elsőként a közösségi oldalon hozta létre tanulócsoportjait.

Hétfőtől úgynevezett digitális munkarendet vezettek be az általános és középiskolákban a koronavírus-járvány terjedése miatt. Ennek lényege, hogy a diákok nem látogathatják az oktatási intézményt, hanem a tananyagot és az ahhoz kapcsolódó feladatokat digitális formában kapják meg tanáraiktól.

Szinte minden oktatási intézmény értekezlettel és megbeszéléssel kezdett hétfőn, úgyhogy nehéz volt elérni az iskolavezetőket, néhányukat azonban sikerült.

Forrás: boon.hu