Segítsünk a mínuszokban!

minuszt

Ha földön fekvő embert látunk a nagy hidegben, ne menjünk el mellette!

Az időjárás előrejelzése szerint az elkövetkezendő napok éjszakai óráiban folyamatosan nulla fok alá süllyed a hőmérséklet, valamint havazás is várható. Ezért készítsük fel járműveinket az időjárás viszontagságaira! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság javasolja, hogy az autóval közlekedők ne feledjék, a hóval-jéggel borított aszfalton kisebb a tapadás, hosszabb a fékút, ezért tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot. Kiemelten fontos a téli gumiabroncsok és ablakmosó-folyadék használata, a járművek világító- és jelző-, valamint fékberendezéseinek ellenőrzése – írják.

Sokan segítenek

– Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabbak közül sokan segítenek az idősebbeknek a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában. Figyelnek a szomszédokra, a társasházban élőkre. Gyakori, hogy hóeséskor eltakarítják az idős szomszéd előtt is a havat, vagy behordják a tüzelőt – tudtuk meg István Zsolttól, a Kazincbarcika önkormányzatának fenntartásában lévő Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSZSZK) igazgatójától, de azért tanácsokat is ad, mire figyeljünk.

– Ha napokig nem találkozunk a szomszédunkkal, nem látunk nála mozgást, célszerű bekopogtatni és figyelni a hangokra, talán elesett és segítségre szorul. Hívható a hozzátartozója, illetve, adott esetben a mentő, tűzoltóság, rendőrség, de a házi segítségnyújtó szolgálat is – mondta István Zsolt. A tanács nem csak Kazincbarcikán, máshol is megfogadandó. Hajléktalanok esetében ha úgy látjuk, hogy megsérült, ne hagyjuk magára a mínuszokban, a mentőket kell értesíteni, de az önkormányzati rendészet, a rendőrség is hívható. Olykor nehéz megítélni, hogy tényleg hajléktalannal van-e dolgunk, vagy sem, ugyanis a cukorbetegek is bekómálhatnak, és tüneteik tévesen értelmezhetők.

Mint megtudtuk Arnóton idén 180, Ormosbányán pedig 96 család részesülhet tűzifa-támogatásban. A szállítás költségét és a saját hozzájárulást az önkormányzat az éves segélykerete terhére biztosítja. Sike Ferencné, Ormosbánya polgármestere egy problémára is felhívta a figyelmet: településükön sokan pénzért túladnak az ingyen kapott fán, vagy olyan lakcímre kérik, ahová be sincsenek jelentve. A vezetőség próbálja kiszűrni a csalásokat, hiszen az előző években komoly háborúk folytak a tüzelőért a haszon miatt – mondta lapunknak.

(A borítóképen: Figyeljük az idősek kéményét, füstöl-e! Ha nem, segítsünk! )

Forrás: boon.hu