„Bármelyik vakcina jobb annál, mintha nem oltatjuk be magunkat”

vakcinaoltozkodas

A víruskutatótól megtudtuk, hogyan történik a vakcinák engedélyeztetési eljárása.

A napokban sokat hallottunk a koronavírus elleni vakcinák engedélyeztetési eljárásáról, és a hétvégén hazánk néhány kórházában is elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása.

Hogyan zajlott az eljárás, mit vizsgálnak ilyenkor?- kérdeztük Rusvai Miklós víruskutató egyetemi tanártól.

A szakember elöljáróban kifejtette: külön kell említeni a teljesen független országokat, és külön azokat, amelyek valamilyen közösség tagjai, mint például Magyarország. Minden országnak van saját engedélyező hatósága, de a szuverén államok saját hatáskörben be tudják vinni az országba bármelyik vakcinát, és alkalmazni tudják. Az ország saját hatósága azonban ezekben az esetekben is elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

Engedéllyel

Azok az országok viszont, amelyek tagjai egy bizonyos közösségnek, például az Európai Uniónak, kétféleképpen járhatnak el. Behozhatnak az országukba vakcinát, de csak egyedi, ideiglenes engedéllyel, és ez az engedély mindig meghatározott időre és oltóanyagra szól. Fontos, hogy ezt a vakcinát csakis a saját országa területén alkalmazhatja. A másik megoldás, ha közösségi szinten szeretne az illető ország egy bizonyos vakcinát behozni. Ebben az esetben az engedélyeztetést elindíthatja maga is, de végső soron az engedélyt az európai gyógyszerügynökség hagyja jóvá. Ettől kezdve azonban az összes uniós országban forgalmazható az oltóanyag.

Felemás a helyzet Nagy-Britanniában, hiszen ők kiléptek az unióból, így most már saját hatáskörben engedélyezték a Ffizer – BioNTech vakcináját, és megkezdhették az emberek immunizálást.

Csak hazánkban

A víruskutató jelezte: Magyarország kért egy ideiglenes, eseti engedélyt az orosz vakcinára. Ha ezt az oltóanyagot a magyar hatóságok alkalmasnak találják, kizárólag hazánk területén lehet csak alkalmazni.

Megtudtuk azt is, hogy Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer- egészségügyi Intézet engedélyezi a vakcinákat. Az intézet munkatársai megvizsgálják a dokumentációkat, amelyek arról tanúskodnak, hogy mennyire megbízhatóak és ellenőrzöttek a gyógyszergyártó által végzett vizsgálatok. A gyártó biztosít egy kisebb mennyiségű vakcinát, ahogy az orosz oltóanyagból is kaptunk 10 ampullát. A magyar szakemberek bevizsgálják, hogy nincs-e benne toxikus vagy gyulladáskeltő anyag, valamint olyan fizikai részecskék, amelyek veszélyesek lehetnek, sorolta a szakember. Ha minden rendben van vele, akkor engedélyt ad az alkalmazására a gyógyszerészeti intézet.

Rusvai Miklós korábban azt mondta lapunknak, őszintén reméli, hogy választhatunk majd a különböző vakcinák közül, de ebben nem teljesen biztos. Viszont szerinte bármelyik, a magyar hatóságok által engedélyezett vakcinával történő immunizálás jobb, mint ha nem oltatjuk be magunkat.

Forrás: boon.hu