Koronavírus: ezért zár le fél Európa karácsonykor

covid19

A világ számos pontján enyhülőben van a koronavírus-pandémia, de globálisan még mindig a koronavírus terjedésének gyorsulását láthatjuk. Az elmúlt két hét legkellemetlenebb tapasztalata, hogy azok az országok, amelyek a második hullám határozott elfojtása után gyorsan kinyitottak, azonnal a járvány újbóli erősödését tapasztalhatták. Különösen látványos ez a jelenség Nyugat-Európában, ahol a túl korai lazítás miatt most szigorításokkal készülnek a karácsonyra az országok.

A világ nagy koronavírus-gócpontjai közül az Egyesült Államokban továbbra is emelkedő trend figyelhető meg a napi fertőzöttek számában, igaz, az utóbbi néhány napon láthattunk némi megtorpanást. Nem igazán tudja legyűrni a vírust Latin-Amerikai sem, Brazíliában és Mexikóban különösen látványosan erősödik a járvány.

grafikon01covid

Ami számunkra a leginkább tanulságos, hogy Nyugat-Európában a második hullám lecsengése mennyire rövid ideig tartott. A kemény korlátozások szinte azonnal hatottak, ám amint feloldották ezeket, a járvány váratlanul gyorsan erőre kapott. Többek között ez figyelhető meg Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Németországban - utóbbi helyen a napi esetszámok alapján csúcson van a járvány. Megtorpant a görbe süllyedése Franciaországban és Olaszországban is, Svédországban pedig szintén napról napra rekord esetszámokról számolnak be

grafikon0001

Az országok többsége meg is kezdte az újbóli szigorításokat, hogy a harmadik hullámot még az elején elfojtsák. Kemény intézkedéseket vezettek be többek között a német tartományok, Hollandia és Olaszország, ezeken a helyeken az ünnepek szűk családi körben zajlanak majd.

Hőtérképünk, ami az egy hónappal ezelőtti helyzettel veti össze a pillanatnyi állapotot, narancsban úszik, ezen belül Európa azonban jobban áll, mint november közepén. Nagy kérdés, hogy az ünnepek mit hoznak a járvány lefutása szempontjából.

covid19graf03

A járvány egyenletesebb terjedésére jellemző, hogy a globális rekordot jelentő napi esetszámok úgy alakultak ki, hogy közben csak 13 országban van abszolút csúcson a járvány. Novemberben bőven 40 felett volt az ilyen országok száma. E szempontból a nagy gazdaságok közül Németország mellett Japán és Oroszország helyzetét érdemes kiemelten figyelni.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu