Orbán Viktor: újra életbe lép a rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás lesz (videó)

orbangenya

További járványügyi szigorításokról döntött a kormány keddi ülésén. Ezeket közösségi oldalán jelentette be a miniszterelnök. A szigorításokra a megbetegedések növekvő száma miatt van szükség.

A kormány úgy döntött, a koronavírus-járvány miatt éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Azt is közölte, hogy

éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány.

„Éjfélig mindenkinek haza kell érnie” – fogalmazott.

Orbán Viktor (video): Orbán Viktor facebook

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta azt is:

a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el,

a parkolást pedig újra ingyenessé tették

– ismertette a kormányfő.

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják – mondta Orbán Viktor.

„Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja”

orbangenya2

Rendkívüli hír!

A kormány éjféltől bevezeti a rendkívüli jogrendet - jelentette be Orbán Viktor.

A kormányülés után – amelyen áttekintették a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben – Orbán Viktor kifejtette:

a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, „nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet”.

Közölte: ez azért fontos, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta.

Úgy látja,

a járvány most is – éppúgy, mint tavasszal – az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, „vagyis a szüleink és a nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe”.

A kormányfő kijelentette: eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyenek, hogy megvédjék a kórházak működőképességét és az idősek életét is.

Úgy fogalmazott: a politikai vitákat most félre kell tenni, „gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk”.
Hirdetés

Emlékeztetett: legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amelyekkel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését. „Ez abszurd, ebben a helyzetben végképp abszurd” – vélekedett.

„Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk”

– indokolta Orbán Viktor a rendkívüli jogrend ismételt bevezetését.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak, kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek esetében pedig „világelsők vagyunk”.

„Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat, és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket”

– hangsúlyozta.

Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég.

„A végső megoldás ugyanis a vakcina, de a vakcina már látótávolságon belül van. (…) Addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik”

– mondta, jelezve, hogy Magyarország tárgyal az EU-val, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is.

Orbán Viktor videonyilatkozatát azzal zárta, hogy a helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült.

„Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog”

– jelentette ki.

Forrás boon.hu