Koronavírus: hamarosan elérhetők lesznek a pár perces olcsó gyorstesztek

 covidtest

Hamarosan világszinten elérhetővé válnak a 15-30 perc alatt eredményt mutató gyorstesztek, melyet a WHO és több ország, illetve a Gates-alapítvány kezdeményezésére fejlesztettek ki – írja a Guardian.

15-30 perc alatt mutat eredményt egy gyorsteszt, melyet egy nemzetközi kezdeményezésből induló projektben fejlesztettek.

Két társaság gyárt majd 120 millió darab gyorstesztet az alacsony és közepes jövedelmű országoknak, ahol akár 5 dollárért, vagy ennél is kevesebbért lehet majd az új gyorstesztekkel tesztelni. Ez emberéletek ezreit mentheti meg a világon, és segíthet a járvány lassításában. Az egyik gyár már megkapta az engedélyt a gyártáshoz a WHO-tól, és a másik gyár is hamarosan zöld utat kaphat.

A teszt úgy néz ki, akár egy terhességi teszt, a kis eszközön két kék csík feltűnése jelenti, hogy a vírus jelen van a szervezetben. A szegényebb országokban első körben az egészségügyi dolgozók tesztelésére használják majd a teszteket, sokan esnek ugyanis közülük a vírus okozta betegség áldozatául.

Azok az országok rendelhetnek a gyorstesztekből, melyek csatlakoztak az "Access to Covid tools" kezdeményezéshez, melyet a WHO, a Gates alapítvány, az Európai Bizottság, Franciaország kormánya indította el még a járvány első hulláma idején, márciusban. A kezdeményezésben rögzítették, hogy az elkészülő tesztek 20 százalékát a szegényebb országoknak adják, a többiből rendelhetnek a kezdeményezéshez csatlakozó országok. Németország 20 millió tesztet rendelt meg máris.

(Guardian)

A címlapkép forrása: Getty Images.

Forrás: portfolio.hu