Begorombul az ősz, az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarok, villámlás, és jégeső miatt

Nem tanácsos otthon hagyni az esernyőt, hétfőn az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt. A figyelmeztetésben az áll, hogy

„elsődleges veszélyforrást” a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. 

Reggel még a legtöbb helyen borult lesz az ég, és a déli megyék kivételével sokfelé eshet, majd délelőtt a csapadékzóna észak felé távozik, átmenetileg fel is szakadozhat a felhőzet – derül ki az előrejelzésből. Délutánra már ismét sok felhő lelehet felettünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 25 fok között valószínű, de az Alpokalján, Kisalföldön és az Északi-középhegység térségében kissé hűvösebb is lehet. Késő estére 9 és 15 fok közé hűlhet le a levegő.

Hétfő éjfélig az egész ország területére figyelmeztető előrejelzést adtak ki a szeles idő, valamint az esőzés miatt. Mint írják, a déli óráktól eleinte inkább a Dunántúlon, majd délután, este az ország keleti felén is az elszórt záporok mellett zivatarok is várhatók. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, 60 km/h-t meghaladó széllökés valószínű. Leginkább az Alföld délkeleti részén esetleg 80 km/h körüli szélroham, illetve jégeső is társulhat az intenzívebb zivatarokhoz.

Forrás: index.hu