Hőkamerák az iskolákban

hokamerak az iskolakban 02

Október 1-jétől szigorodnak a szabályok az oktatási intézményekben.

Október 1-jéig számos intézkedés várható az iskolákban, jelentette be a Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkára. Jelezte, nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező lesz a lázmérés az iskolába való belépéskor. Ez alapvetően kézi, digitális eszközökkel történik, de azokban az intézményekben, ahol nagy a létszám, hőkamerák elhelyezése is indokolt.

A bejelentéssel kapcsolatban kérdéseket küldtünk megyénk tankerületi központjainak. Többek között arra is kíváncsiak voltunk, hány olyan nagy iskola működik a megyében, ahol hőkamerákat kell majd felszerelni, és hogy vannak-e olyan intézmények, ahol a járvány miatt digitális tanrendet kellett elrendelni.

Infralázmérők

Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatott, intézményeikben a kormány biztosítja a szükséges eszközöket a hőméréshez. „Hogy mely intézményekbe kerül hőkamera, az elsősorban az intézmény méretétől függ. Minden tankerületi intézményben lesz elegendő eszköz, hogy a beléptetés zavartalan legyen.

A fertőzés mihamarabbi izolálásának érdekében, már a tanévkezdéskor infralázmérőkkel láttuk el az intézményeket.

A vírus terjedésének megelőzése érdekében a tanulók és a pedagógusok védelmére tankerületi forrásból, fertőtlenítőszerrel feltöltött, érintésmentes adagolókat tettünk ki az intézmények bejárataihoz, valamint a nevelőtestületi szobákba. A gyanús eseteket észlelést követően rögtön elkülönítik a társaiktól, és értesítik a szülőket, a gyermekorvost. A szükséges teszteket térítésmentesen végzik a tanárokon és a diákokon is. Rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el. Az operatív törzs jogosult, hogy elrendelje a tantermen kívüli, digitális munkarendet. A Szerencsi Tankerületi Központ illetékességi területén nincs digitális munkarendben tanuló osztály” – jelezte Szabó Árpád.

Markovicsné Demeter Edinától, a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatójától is hasonló választ kaptunk, azzal kiegészítve, hogy az „Emmi járványügyi intézkedési tervet állított össze az intézmények számára, ami tartalmazza a vírushelyzetben a megbetegedések elkerülése érdekében betartandó szabályokat, óvintézkedéseket. Az intézményvezetők és az intézményi dolgozók ez alapján végzik mindennapi munkájukat. Jelen információk szerint a kazincbarcikai tankerület intézményeiben nincs digitális munkarendben lévő osztály”, tette hozzá a tankerületi igazgató.

(A borítóképen: A lázmérés is része lesz az iskolába való beléptetésnek)

Forrás: boon.hu