Fontos változás történt: ezek a legfontosabb részletek a hatósági karanténról

hatosagikaranten

Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy a 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Ez alapvetően befolyásolja az emberek munkába történő visszatérésének esélyeit - írja a Portfolio.

Ahogy a portál írja, Müller Cecília országos tisztifőorvos már a hétfői operatív törzs sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet,

hogy "aki bizonyítottan pozitív személy mellett volt, az nem szabadulhat 2 negatív PCR-teszttel a hatósági karanténból".

Majd ezt követően az NNK oldalán megjelent az új eljárásrend, amely tartalmazza ezt a szabályozást.

A 10 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja, hogy melyek az új szabályok a beteg környezetét illetően, vagyis a kontaktkutatás során. Ezek szerint minden olyan személyt fel kell deríteni, aki a valószínűsített vagy megerősített Covid-19 fertőzött beteggel kapcsolatba került a tünetek fennállása idején és a tünetek kialakulását megelőző 2 napban. A szabályzat ezen a ponton kimondja, hogy

a járványügyi megfigyelés 10 napon belül nem feloldható a jelenlegi szabályozás szerint két negatív PCR-teszttel.

A kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak.

Egészen különös a döntés indoklása.

Mindezzel csökken annak a veszélye, hogy esetleg fertőző emberek közlekednek, nem betartva az egyéni magatartásszabályokat, akár a mintavételi helyre való eljutáskor és esetleg fertőznek. Az állampolgárok mentesülnek az - akár kétszeri - engedélyezési eljárás és általános illetékfizetési kötelezettség alól, a hatóság és a kijelölt laboratóriumok pedig mentesülnek az egy személy esetében akár többször hatósági beavatkozás kényszerétől. A járványügyi megfigyelés szabályai betartásának ellenőrzése is hatékonyabbá válhat azáltal, hogy az érintettek nem hagyhatják el a kijelölt helyet.

Vagyis ami az elmúlt hónapokban működött, nevezetesen, hogy a karantén kiváltása érdekében történő tesztelésre történő utazás indokolt távozás volt a megfigyelés alól, most már nem működhet, mert most már az NNK állítása szerint nagy annak a kockázata, hogy ezek a potenciálisan fertőzött emberek az utazás során fertőznek. Vélhetően azért növekedett meg ennek a kockázata, mivel egyre több kontaktszemély van Magyarországon, ugyanis a fertőzöttek száma már 200 ezer fő felett lehet, akiknek nagyságrendileg több kontaktja lehet.

Forás: Hello Vidék