Alaphangon kétszer harmincezer, ennyibe kerül a koronavírusteszt

covid19 teszt 02

Augusztustól saját zsebből kell fizetni a PCR-tesztet azoknak, akik piros vagy sárga besorolású országból érkeznek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza beléptetéskor – a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren –, a magyar és nem magyar állampolgársággal rendelkező személyek egyaránt egészségügyi vizsgálat tűrésére kötelesek.

A karantén elkerüléséhez kettő darab, öt napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell prezentálni úgy, hogy a két teszt között legalább 48 órának el kell telnie.

Változtak a szabályok

Augusztus elsejétől mindenkinek magának kell viselnie a kötelező tesztelések költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. Utánanéztünk, hogy megyénkben hol és milyen összegért végzik el a mintavételt és a vizsgálatokat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is végez utazáshoz kötött mintavételt, és a honlapján megtalálható a mindenki számára elérhető, az utazáshoz kötött mintavételt végző egészségügyi szolgáltatók listája országos bontásban is. Ez alapján Miskolcon négy, Tiszaújvárosban kettő, Kazincbarcikán pedig egy helyen készíttethetünk PCR-tesztet. Amikor azonban végighívtuk a listán szereplő helyeket, hamar kiderült, hogy a tiszaújvárosi két helyszín és az egyik miskolci is a megadott címeken működő nagyvállalatok területén található, és egyazon szolgáltató végzi a mintavételt és a vizsgálatokat. Megkerestük a szolgáltatót, és megtudtuk, hogy kihelyezett vizsgálópontjaikon csak szerződött partnereiknek – legalább nyolcvan fő esetében – végeznek teszteket, ebben az esetben tehát a három nagy cég munkatársai vehetik igénybe a szolgáltatásaikat.

Mennyi az annyi?

Maradt tehát három miskolci és egy kazincbarcikai laboratórium. A vizsgálat díja egységesen harmincezer forintba kerül, és van, ahol 2000–5000 forintot kell fizetnünk a mintavételért. Az eredményt egy, de legkésőbb két munkanap elteltével titkosított e-mail­ben küldik. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy két PCR-tesztre van szükség, ezért egyénenként duplázódnak a fent említett összegek. Fontos megemlíteni, hogy gyermekek mintavételezését az országban csak tíz intézmény végzi, ezek közül megyénkhez a hatvani labor van a legközelebb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatása szerint a mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

Forrás: boon.hu