Nyolcszáz éve nem volt ilyen az égen

egyuttallas

A téli napfordulóval esik egybe hétfőn a Jupiter és a Szaturnusz nagy együttállása.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az életben egyszeri élményben lehet része azoknak, akik a napokban feltekintenek a csillagos égre.

Versenypályaként lehet elképzelni a naprendszerünket, amelyben a különböző bolygók látszólag a maguk pályáján futnak körülöttünk.

A Jupiter és a Szaturnusz, a bolygók két legnagyobbika körülbelül húszévente előzi egymást, de ilyen közel, mint majd most hétfőn, ritkán kerülnek egymáshoz – írja az amerikai űrügynökség, a NASA.

A „nagy” együttállás még emberöltőnként sem fordul elő. Több napon át még 0,1 foknyi különbség sem lesz a két bolygó között, ekkor magunk elé kinyújtott karral még a kisujjunk is eltakarhatja mindkettejüket egyszerre. Ennyire közel utoljára 1623-ban kerültek egymáshoz az égi óriások, amikor Magyarország nagy részét a törökök uralták, és kontinensünkön vallásháború dúlt. Még különlegesebbé teszi az eseményt, hogy most „az előzés” – tehát amikor a két bolygó legközelebb kerül egymáshoz az égbolton, mielőtt újra távolodni kezdenek – éjszaka történik, tehát akár szabad szemmel is látható lehet a Földről.

A NASA szerint a Jupiter erős fénye miatt még a legtöbb városból is észlelhető lesz a jelenség. Naplemente után egy órával – amikor már kellően sötét van, de még nem buknak alá a horizonton az együtt álló bolygók sem – délnyugat felé kell felnézni az égre, ahol a Jupiter ragyogó csillagnak tűnik majd, mellette a halványabb Szaturnusszal. Távcsővel vagy teleszkóppal még az előbbi égitest négy legnagyobb holdját is látni lehet.

Már csak az időjárásnak kell kedveznie ahhoz, hogy saját szemünkkel is megfigyelhessük azt, ami utoljára 1226-ban, II. András idejében fordult elő.

Akkor sem kell bánkódni, ha mégis felhős lesz az ég: bár maga az együttállás hétfőn történik meg, de a jelenség több napon át hasonlóan látszódik, még ha nem is a csúcspontján. Emellett több csillagvizsgáló is közvetíteni készül a jelenséget, köztük a virtualtelescope.eu web-tv-jén 17 órától is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

(A borítóképen: A Földről szinte egynek látszik majd az egymást megközelítő Szaturnusz és Jupiter [illusztráció)

Forrás: boon.hu