Céklasaláta tippek mindenkinek

ceklasalata 01

Nyers céklasaláta vagy savanyú céklasaláta télire? Mutatjuk, hogyan készülnek a céklasaláta receptek egyszerűen: íme a majonézes céklasaláta és az almás céklasaláta recept.

Ha ősz, akkor céklaszezon: nincs is szebb a friss, lilás, mélybordó gumóknál, amelyek mindent beszíneznek, amihez csak hozzáérnek. Habár sok kisgyerek pont emiatt a tulajdonsága miatt nem kedveli a céklát, felnőttként tudjuk, hogy ez a zöldség rendkívül egészséges: tele van vitaminokkal és hasznos ásványianyagokkal, sőt, savanyúságként is jó hatással van emésztésünkre, immunrendszerünkre. Cikkünkben 4 hihetetlenül egyszerű céklasaláta recept kerül bemutatásra, amelyeket bármikor, rövid idő alatt elkészíthetünk. Neked melyik a kedvenced?

ceklasalata 02

1. Nyers céklasaláta recept

Hozzávalók

4 db cékla
1 kis fej lila hagyma
1 csokor zellerzöld
4 ek fehérborecet
4 ek olívaolaj
1 ek akácméz
só, bors ízlés szerint

Elkészítése

Mossuk, hámozzuk meg a céklát és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Pucoljuk meg és aprítsuk a lilahagymát nagyon finomra. Tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zsenge zellerzöldet is.
Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban, ízesítsük mézzel, ecettel, olívaolajjal, sóval és borssal.
Tálalás előtt egy órára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek!

ceklasalata 03

2. Majonézes céklasaláta zellerrel

Hozzávalók

4 db cékla
2 db szárzeller
8 ek majonéz
2 ek torma
2 dl natúr joghurt
só, bors ízlés szerint

Elkészítése

A megmosott, meghámozott céklát reszeljük le nagylyukú reszelővel, a zellert szintén tisztítsuk meg és aprítsuk késsel finomra.
Adjuk hozzá a majonézt, a joghurtot és a fűszereket, keverjük össze alaposan, majd hűtsük le tálalás előtt!

3. Almás céklasaláta recept

Hozzávalók

2 db cékla
3 db alma
6 ek majonéz
1 ek mustár
1 ek akácméz
2 dl natúr joghurt
1 fél citrom leve
só, bors ízlés szerint

Elkészítése

Hámozzuk meg és reszeljük le az almát és a céklát, majd adjuk hozzá a mézet, citromlét, mustárt, joghurtot és majonézt.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze alaposan, tálalás előtt hagyjuk állni a hűtőben 1 órát.

ceklasalata 04

4. Tartós céklasaláta télire

Hozzávalók

6 fej cékla
1,5 l víz
1,5 dl fehérborecet
6 ek kristálycukor
3 ek só
1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítése

Mossuk meg a céklát, majd főzzük meg tiszta vízben héjastól (1 óra). Ha kész, vegyük ki a céklákat a vízből, hagyjuk kihűlni.
A cékla főzőlevébe tegyük bele a sót, a cukrot és a fehérborecetet, majd forraljuk össze.
Hámozzuk meg a céklát és szeleteljük őket vékonyra (maximum 0,5 cm/szelet). Tegyük őket az előre kifőzött befőttesüvegekbe.
Öntsük fel mindegyik üveget a céklás lével, majd egy nagyon kicsi csipet nátrium-benzoáttal hintsük meg mindet. Zárjuk le őket légmentesen és mehetnek is a pincébe!

Címlapkép: Getty Images

Forrás: hellovidek.hu