Sikeres Zempléni és Abaúji falvak

sarazsadany utatadas

A kormány döntése alapján 2019. február végén elindult a Modern Városok Program fejlesztéseivel összefonódva a Magyar Falu Program. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos már a pályázati konstrukció kezdetekor jelezte, ez egy olyan fejlesztési forrás a falvak számára, mellyel a vidék népességmegtartó erejét tudják erősíteni, a vidéki szolgáltatások színvonalát tudják növelni.

Az idén második évében járó Magyar Falu Program (MFP) megmozgatta térségünket is – közölte lapunkkal Dr. Hörcsik Richárd. Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője közölte, hogy a kormányzati szándék, miszerint célzottan fejlődjenek a falvak és olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek helyi igényekre támaszkodnak – mára számos településen kézzelfoghatóvá vált. A program fontos eleme, hogy a pályázónak nem kell önerőt biztosítani, kifejezetten gyors bírálati idő után pedig előre kiutálja az állam a pályázati támogatást, melyből az elnyert fejlesztést, beruházást meg lehet valósítani.

Térségünkben is szükségesek voltak az MFP által biztosított források, hiszen községeink szépülhettek és szépülhetnek meg, a falvakban élő lakosság minőségibb közszolgáltatásokat érhet el. A programban már egyházak és civil szervezetek is nyújthatnak be pályázatot az önkormányzatok mellett – hangsúlyozta a képviselő.

98 település tartozik a választókerületemhez és számomra minden egyes fejlesztési igény azt jelzi, a vidék valóban élni akar – mondta dr. Hörcsik Richárd. Számszerűsítve azt mondhatjuk, hogy sikeresek vagyunk, hiszen a Magyar Falu Program kezdetétől 2020. augusztus 27-ig hetven településről nyújtottak be sikeres pályázatot. Többségében önkormányzati fejlesztésekről van, de 17 egyházi vagy társulási nyertes pályázat segíti a falvak dinamikus előrehaladását – mondta az országgyűlési képviselő. A nyertes pályázatok összege meghaladja az 1 milliárd 875 millió forintot!

A legtöbb forrás, több mint 200 millió forint „A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése” felhívás kapcsán érkezett a térségbe, a pályázati eredményesség „dobogójának” második fokán az “Önkormányzati tulajdonban lévő út-, hídépítés/felújítás” pályázati programban elnyert közel 200 milliós támogatás szerepel, míg a harmadik legnagyobb forrás, mintegy 155 millió forint az “Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” című pályázaton eredményes települések számára érkezett.

"A képzeletbeli dobogó listája beszédes, hiszen látható, hogy a falvakban fontosak az egyházi fejlesztések, fontos, hogy lehessen a vallást gyakorolni, a keresztény értékek mentén közösséget fejleszteni"

– mondta dr. Hörcsik Richárd. A második és harmadik legnagyobb nagyságrend pedig azt mutatja, hogy szükséges a településeken az infrastruktúra fejlesztés: az út- és hídépítés/ felújítás valamint az utak rendbetétele. Természetesen e két utóbbi esetében, amennyiben több milliárdos forrás állna rendelkezésünkre, akkor sem kellene heteket gondolkodnunk az elköltésén, ezért is lesz a jövőben is lehetőségük az önkormányzatoknak az utak felújítására – mondta az országgyűlési képviselő.

A Magyar Falu Program keretében számos területen voltak még sikeresek a települések.

“Egyházi közösség tulajdonában lévő temetők fejlesztése”, “Polgármesteri hivatal felújítása”, “A nemzeti és helyi identitástudat erősítése”, “Orvosi eszköz”, “Orvosi rendelő”, “Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására”, “Kistelepülések járda építésének, felújításának anyagtámogatása”, “Orvosi szolgálati lakás”, “Óvodafejlesztés”, “Temető fejlesztése”, “Óvoda udvar”, “Falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása” kiírásokon szerepeltek sikeresen a pályázók a 2019-es évben.

Az idei pályázati felhívásokban is már megszülettek az eredmények, sőt számos esetben a fejlesztések is elkezdődtek. “Szolgálati lakás”, “Orvosi eszköz”, “Orvosi rendelők fejlesztése”, “Önkormányzati járdaépítés/felújítás anyagtámogatása”, “Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás (önkormányzati)”, “Közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás (egyházi)”, “Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés” valamint “Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívásokon értek el több milliós támogatásokat a pályázók.

Feladatok bőven akadnak az önkormányzatoknál, 2019-től, a falvak már célzott forrásokat is elérhetnek, ezzel együtt alapjaiban arról beszélünk, hogy egy-egy önkormányzat vagy egyházi szervezet sikeresen pályázott.

A lényeg azonban az, hogy gyakorlatilag valamennyi forrás a helyben élő lakosságot szolgálja, a falvakban élők életminőségét javítja – összegzett Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő.

Forrás: sarospatak.hu